Sporza @ School #29: waarom lopen ze in de VS wel warm voor play-offs?

  In België zijn er nog altijd veel koele minnaars van de play-offs, maar in de Verenigde Staten zijn ze al meer dan 50 jaar fan van het systeem. Hoe valt dit verschil te verklaren? We zoeken het uit in een nieuwe aflevering van Sporza @ School.

  Omvang Amerika is oorsprong van play-offs

  10 jaar geleden werden voor het eerst play-offs gespeeld in België. Een decennium later zijn de tegenstanders van het systeem nog altijd talrijk. En dat terwijl de play-offs in de Verenigde Staten steevast het hoogtepunt van het seizoen zijn. Waarom lopen ze er in Amerika wél warm voor?

   

  De VS is als land groter dan heel Europa, met ook nog eens verschillende tijdzones. Het is een logistieke nachtmerrie om de ene dag in Los Angeles te spelen en een paar dagen later weer in New York. Bovendien win of verlies je dan 3 uur door de tijdzones. Om die praktische en financiële uitdagingen het hoofd te bieden zijn alle sportcompetities in de VS opgedeeld in verschillende Conferences.

   

  De NBA valt uiteen in het Oosten en het Westen. Jaarlijks speel je 2 keer tegen een club uit de andere Conference en 3 à 4 keer tegen een club uit je eigen Conference.

   

  In het American Football is het zelfs nog straffer. Daar spelen 32 ploegen jaarlijks amper 16 matchen. Sommige teams treffen elkaar dus maar om de 4 jaar. Stel je maar eens voor dat er maar om de 4 jaar een wedstrijd tussen Anderlecht en Club Brugge zou zijn!

  Tot voor kort werd het All Star-game gespeeld tussen de beste spelers uit het Oosten en het Westen.

  Traditie, opbouwende spanning en aandacht voor elke sport

  Omdat het met dat ongelijke schema oneerlijk is een kampioen aan te wijzen na de reguliere competitie werden de play-offs in het leven geroepen.

   

  Die play-offs bestaan in alle Amerikaanse sporten al vanaf de beginperiode. Dat is ook de reden waarom niemand in de VS zich nog vragen stelt bij dit systeem. Het is met andere woorden een traditie.

   

  Een voordeel van de play-offs is in ieder geval dat de competitie naar een climax toegroeit. Net als bij een videogame krijg je in elk level een zwaardere tegenstander voor de kiezen. En hoewel er steeds minder ploegen meedoen om de prijzen, beginnen toch steeds meer Amerikanen in te haken. Zo is de Super Bowl, de jaarlijkse finale van het American Football, telkens de meest bekeken sportwedstrijd van het jaar.

   

  En dat brengt ons bij het laatste verschil tussen Europa en de VS. Hier bij ons is het voetbal koning en worden andere sporten naar de achtergrond verdrongen. In Amerika moeten de 4 traditionele sporten (basketbal, ijshockey, football en baseball) vechten voor de aandacht van de sportliefhebber. Door de verschillende play-offs uit elkaars vaarwater te houden, krijgt iedere sport elk jaar zijn plaatsje in de zon. Dat hebben die Amerikanen toch weer slim bekeken! 

  Naar de Super Bowl kijken jaarlijks zo'n 150 miljoen mensen in de VS.

  Play-offs in de Amerikaanse sporten

  • IJshockey (NHL): april-juni

   

  • American Football (NFL): januari-februari

   

  • Basketbal (NBA): april-juni

   

  • Baseball (MLB): oktober

   

  • Voetbal (MLS): oktober-november