Waarom er meer rechtszaken zijn in het voetbal? "De indruk leeft dat het BAS milder is"

  Volgens Johnny Maeschalck laten de reglementen meer toe om naar de rechtbank te trekken.

  Het valt op tegenwoordig: het regent klachten van voetbalclubs. Hoe komt dat en wat is er veranderd? "Het reglement van de voetbalbond is zo ingewikkeld dat het altijd mogelijkheden biedt bij het BAS", zegt advocaat Johnny Maeschalck.

  Het valt ook Johnny Maeschalck, een ervaren rot in sportrecht, op.

   

  "Natuurlijk zijn er nu veel meer rechtszaken in het voetbal dan vroeger. 10 jaar geleden hadden we misschien 5 zaken op jaarbasis en nu zitten we alleen al in de maand mei aan 10 zaken."

   

  Daar is een logische verklaring voor. De voetbalbond heeft een paar jaar geleden beslist om het rechtssysteem eenvoudiger en vooral sneller te maken.

   

  Vroeger moesten clubs eerst in beroep gaan bij de instanties van de bond zelf, nu wordt het beroep meteen doorverwezen naar het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport).

  Het reglement van de voetbalbond is zo ingewikkeld dat het altijd mogelijkheden biedt om je gelijk te gaan halen bij het BAS.

  Johnny Maeschalck

  "Voor de licenties bijvoorbeeld werd het beroep vroeger behandeld op de voetbalbond, nu moet je meteen naar het BAS. Daarbij komt nog dat het reglement van de voetbalbond zo ingewikkeld is dat het altijd mogelijkheden biedt om je gelijk te gaan halen bij het BAS."


  "Ook leeft de indruk dat het BAS zich milder opstelt en dat helpt natuurlijk. Vroeger was je verplicht tot een kortgeding bij de burgerrechtbank en dan moest een burgerlijke "arbiter" zich over de zaak uitspreken. Dat is nu voorbijgestreefd."

  "Vroeger was het not done om naar de rechter te stappen"

  Clubs of spelers trekken nog wel naar de burgerrechtbank, maar dan gaat het meer over zaken zoals arbeidscontracten of zaken uit de sociaal-gerechtelijke sfeer.

   

  "Ik herinner me nog uit mijn beginperiode, midden jaren 70, dat het echt not done was om naar de rechtbank te trekken als voetballer. Wie toch dat risico nam, werd geschorst of mocht het vergeten in de voetbalwereld. Dat waren andere tijden", zegt Maeschalck.