Victor Campenaerts lost testdata: "Je kan sneller dan ooit rijden"

  Victor Campenaerts gaf vorige week 20 minuten het beste van zichzelf in de test.

  Vorige week deelde Victor Campenaerts (28) op zijn YouTube-kanaal een filmpje waarin hij 3 fietsgezellen in een tijdrit van 20 minuten uit zijn wiel probeerde te knallen. Dat het niet om een vrijblijvende coronatocht ging, bewijst hij in een nieuwe video met de analyse van zijn waarden. Bondscoach Rik Verbrugghe - een ooggetuige - en NTT-manager Bjarne Riis schoven mee aan.

  Terug naar donderdag 21/05: Campenaerts knalt 20 minuten in de Ardennen

  FTP-test na "basecamp everest"

  U kon het al raden: het gevecht van 20 minuten met hardrijder Victor Campenaerts was geen folietje uit de koker van de werelduurrecordhouder, maar was een testrit.

   

  Campenaerts vulde de lockdownperiode in met een wekenlange simulatie van een hoogtestage (aangepaste trainingen, slapen in hoogtetent, ...) en trok vorige week naar de Ardennen voor zijn FTP-test.

   

  FTP staat voor Functional Threshold Power. In mensentaal: het maximale vermogen (drempelvermogen) of wattage dat je gedurende een bepaalde periode - meestal een uur, in dit geval 20 minuten - kunt volhouden.

   

  Het werd een meer dan bevredigende test (FTP = 398 watt), zo leert ons de wetenschappelijke analyse van alle data en het enthousiasme bij de begeleiders van Campenaerts.

  Het programma van Campenaerts de voorbije weken:

  De positieve en negatieve punten van het gevolgde protocol:

  Riis ziet dat het goed was: "Je hebt nog marge"

  Ook ploegbaas Bjarne Riis - door Campenaerts geïntroduceerd als "big boss" - was in zijn nopjes. "Indrukwekkend", zei de Deen meermaals.

   

  "Je hebt je goed voorbereid op deze test, maar niet als een gek. En dat heeft je al op dit niveau gebracht. Dat vertelt me dat er potentieel is voor de toekomst."

   

  "Je hebt je topconditie nog niet. Je bent nog geen 100 procent. Je hebt dus nog marge."

   

  "Als je nu al 100 procent zou zijn, dan zou die marge er niet zijn en dan zou ik me misschien zorgen maken."

   

  "Als we weer beginnen te koersen en als we de juiste voorbereiding gebruiken, dan geloof ik dat je sneller dan ooit kunt zijn", richtte Riis zich tot de blinkende oogjes van Campenaerts.

  Je hebt je goed voorbereid op deze test, maar niet als een gek. En dat heeft je al op dit niveau gebracht. Dat vertelt me dat er potentieel is voor de toekomst.

  Bjarne Riis analyseert de test van Victor Campenaerts

  Verbrugghe geeft stand van zaken over EK en WK

  Ook bondscoach Rik Verbrugghe schoof aan bij het openhartige en gedetailleerde groepsgesprek. Verbrugghe ging vooral in op het programma van Campenaerts, ook al ligt dat door de vele onzekerheden nog niet (volledig) vast.

   

  Onze landgenoot opent wellicht in Polen (5-9 augustus), als opstapje naar het EK (24-28 augustus?). 

   

  Tirreno-Adriatico (7-14 september) moet voor Campenaerts een belangrijk doel worden, zeker als laatste rechte lijn naar de WK-week in Zwitserland (20-27 september?).

   

  Daarna volgt de Ronde van Italië (3-25 oktober) als laatste piekmoment. Volgens Riis zal de geschrapte openingstijdrit in Boedapest overigens vervangen worden door een tijdrit op Italiaans grondgebied en behoudt de Giro dus het oorspronkelijke schema van 3 opdrachten tegen de klok.

   

  Vooral het tijdstip en de locatie van het EK en WK zijn erg onzeker. "Het EK zou nu gepland worden in Frankrijk, net voor de start van de Tour. De wegrit zou woensdag georganiseerd worden, terwijl de Tour zaterdag begint. Plouay en de streek rond Nice worden genoemd", verklapte onze bondscoach.

   

  "En wat het WK betreft zijn de laatste berichten fiftyfifty voor de datum en locatie in Zwitersland. Het WK kan nog opschuiven naar november in het Midden-Oosten."

  Campenaerts won het EK tijdrijden in 2017.

  Bondscoach legt uit wat zijn keuze voor de Spelen zal bepalen

  Dat zijn zorgen voor 2020, maar ook 2021 loert al om de hoek. Campenaerts wil dolgraag naar de Olympische Spelen, maar alleen Remco Evenepoel is dankzij zijn Europese titel en 2e plaats op het WK automatisch geselecteerd. Campenaerts zit in de wachtkamer.

   

  Bondscoach Verbrugghe: "We mogen 5 renners afvaardigen voor de wegrit en uit die selectie moeten 2 jongens de tijdrit rijden."

   

  "We hebben 4 goeie tijdrijders: Remco Evenepoel, Victor Campenaerts, Wout van Aert en Yves Lampaert. Dat zijn 3 potentiële kandidaten."

   

  "Als we denken dat we een medaille - of een extra medaille - kunnen pakken in de tijdrit, dan offeren we de wegrit op. Als dat moeilijk wordt, dan focussen we meer op de wegrit en heb je renners als Thomas De Gendt en Laurens De Plus die de tijdrit en wegrit kunnen combineren."

   

  "Je hebt een moeilijke job", knipoogde Victor Campenaerts naar de bondscoach. "Ik vergelijk het met het maken van een selectie voor de tijdrit bij de Nederlandse vrouwen."

   

  "Maar ik beschouw het als luxe. Het is net zo hard om geselecteerd te worden als om op het podium te geraken. Dat is misschien optimistisch, maar het is mooi om vast te stellen hoe België momenteel misschien wel de beste tijdritnatie is bij de mannen."

  Worden Evenepoel en Campenaerts de twee tijdrijders in Tokio?

  Afspraken tussen Riis en Verbrugghe

  Ploegmanager Bjarne Riis beseft het belang van het tijdrijden én de Spelen voor Campenaerts. "De sleutel is het vinden van een mix tussen de voorbereiding op de tijdritten en kunnen koersen met onze ploeg."

   

  Rik Verbrugghe benadrukt hoeveel hij kan leren uit zo'n FTP-test van vorige week: "Vorig jaar reed Victor na zijn uurrecord nog de Giro en was hij halfgaar op het EK. Op het WK had hij zich goed kunnen voorbereiden, maar daar had hij pech."

   

  "Als ik mijn selectie voor de Spelen geef, dan wil ik die ruim op voorhand bekendmaken. Je moet je op zo'n doel kunnen voorbereiden."

   

  Riis en Verbrugghe besloten het gesprek met de duidelijke afspraak om onderling open te communiceren.

   

  "Als Victor naar de Spelen gaat, dan moet hij 100 procent voorbereid zijn. Hoe sneller we dat weten, hoe meer we zijn programma daar rond kunnen bouwen", besloot de Deen.

  Bekijk het zeer ruime gesprek met onder meer Campenaerts, Verbrugghe (vanaf 32'58") en Riis (vanaf 40'11")