Sporza Retro over Atletico-Ajax: "De beste match die ik live heb gezien"

  Ajax zet Atletico Madrid een hak in 1997.

  De afgelopen 4 weken kon u op Canvas genieten van Europees topvoetbal uit de oude doos. Frank Raes bracht ons in Sporza Retro terug naar Atletico Madrid-Ajax van 1997, de beste match die de voetbalcommentator live heeft gezien. "Het was een clash tussen 2 ploegen met een apart DNA."

  Sporza Retro: Atletico Madrid-Ajax uit 1997: "Beste match die ik ooit live zag"

  Waarom koos Frank Raes voor Atletico-Ajax?

  "Het is de beste match die ik ooit live gezien heb", zegt Frank Raes onomwonden. "Ik was nog nooit eerder in Vicente Calderon geweest, eigenlijk een zeer lelijk stadion. Maar die sfeer was overweldigend, zeer heftig."

   

  "Hun flamboyante voorzitter Jesus Gil y Gil had de boel voor de match op scherp gezet met enkele racistische uitspraken (lees er meer over in het portret dat Stef Wijnants onlangs van hem schetste). Het werd ook een zéér heftige, pakkende match."

   

  "Het was een clash tussen 2 ploegen met een apart DNA. Trainers en spelers komen en gaan met de jaren, maar die cultuur blijft hetzelfde Het was niet meer het grote Ajax dat 2 jaar eerder de Champions League had gewonnen, maar de patronen zaten er wel nog altijd in."

  Beroepsschoffelaars Simeone en Esnaider

  Diego Simeone vuurt nu als coach van Atletico Madrid al vele jaren zijn spelers molenwiekend aan vanaf de zijlijn. Dat deed hij toen op het veld. "Simeone was geen topvoetballer, maar hij ging er altijd vol voor. Ging ook altijd dóór."

   

  "Je ziet hem het publiek aanvuren, iets wat hij nu nog altijd doet. Op een gegeven moment is hij helemaal kapot en moet hij eraf, maar toch doet hij teken: nee, ik wil niet."

   

  Iemand anders die die vechtersmentaliteit van Atletico belichaamde is Juan Esnaider, net als Simeone een Argentijn. "Die tackle die hij doet op Witschge na zijn gemiste penalty, dat is ongezien. Een aanslag. Hij krijgt maar geel en lacht er dan nog wat mee. Ook hij wil er daarna niet af als hij vervangen wordt. Hij blijft maar gesticuleren. Dat hoort bij Atletico."

  Sekssymbool Dani verpest zijn talent

  Atletico Madrid-Ajax was dé match van de Portugees Dani, die nadien door Johan Cruijff "het grootste talent van Ajax werd genoemd". "Hij was een sekssymbool, alle meisjes in Amsterdam kenden hem toen. Met zijn doelpunt werd hij ook legendarisch bij Ajax."

   

  "Maar hij heeft het niet gemaakt. Hij is nadien naar Atletico gegaan en is al op zijn 27e gestopt. Nu weegt hij bijna 3 keer zoveel. Jammer voor het Portugese voetbal. Drank, drugs en rock-'n-roll, dat was Dani."