Anderlecht-West Ham in 1976: een container Gueuze, een sektelid en een keeper zonder handschoenen

  Anderlecht wint als eerste Belgische ploeg een Europese beker.

  Wesley Sonck ging voor zijn keuze voor Sporza Retro 44 jaar terug in de tijd voor de eerste Europese bekerwinst van een Belgische club. "Het leek alsof ik mijn analyse van de wedstrijd aan trainer Frank Raes moest voorleggen."

  Sporza Retro: Anderlecht wint Europacup II in 1976

  Waarom koos Sonck voor Anderlecht-West Ham?

  "Ik ben in 1978 geboren en deze finale was in 1976, maar ik had er wel al flarden van gezien", vertelt Wesley Sonck. "Ik woon in Ninove en dat ligt niet ver van Anderlecht. Wij gingen daar regelmatig naartoe. Anderlecht was toen een grootmacht in Europa."

   

  Frank Raes: "Toen kwamen de grote spelers nog naar hier. Een Rensenbrink zou nu nooit meer in België kunnen spelen. Arie Haan had met Ajax Europacup I gewonnen, maar ging toch naar Anderlecht. Financieel was het toen ook allemaal anders geregeld, nu zijn er meer restricties."

   

  Wesley Sonck kon zich in de voorbereiding op de uitzending laven aan de kennis van Frank Raes. "Ik had de volledige match bekeken en een analyse gemaakt. Het leek alsof ik die aan mijn trainer Frank moest voorleggen. Dat was cool!"

  Trainer Hans Croon, eerste mental coach wordt sektelid

  Anderlecht was toen een mix van Belgen en Nederlanders. Ook op de bank zat er met Hans Croon een Nederlander. "Een bijzondere figuur", weet Frank Raes. "Later heeft hij nog met een oranje kleed bij de Bhagwan rondgelopen (een soort Oosterse sekte, red)."

   

  "Croon gaf ook ooit een elpee aan de jonge Frank Vercauteren van Jonathan Livingston Seagull, over een vogel in de lucht. Vercauteren vertelt dat verhaal nog altijd. Croon was zijn tijd ver vooruit qua mental coaching."

  Kreeg Lampard sr. een container Gueuze voor zijn foutje?

  Een hardnekkig gerucht dat de ronde doet rond de finale tussen Anderlecht en West Ham United is dat Frank Lampard sr. (de vader van de huidige Chelsea-coach) voor zijn fout die aan de basis lag van de eerste Anderlecht-goal door voorzitter Constant Vanden Stock bedankt werd met een container Gueuze. Lampard baatte toen immers een pub uit in Londen.

   

  "Dat verhaal begon een leven te leiden toen die omkoping in Anderlecht-Nottingham aan het licht kwam", vertelt Frank Raes. "Het is alleen nooit bewezen. Ik vraag me ook af: zijn er Engelsen die Gueuze drinken?"

   

  "Swat Van der Elst, die later naar West Ham is gegaan, heeft gezegd dat dat verhaal niet klopt", vult Wesley Sonck aan. ""Ik ben daar naar die pubs geweest en ze hebben daar geen Gueuze!", zei hij."

  Een doelman zonder handschoenen

  In de eerste Sporza Retro zagen we in Club Brugge-Dortmund al een veldspeler met keepershandschoenen invallen, hier draagt zelfs de doelman, Mervyn Day, geen handschoenen.

   

  "Zéér merkwaardig", vindt Frank Raes. "Dat was toen al een uitzondering. Nu zijn handschoenen bijna kolenschoppen. Je kunt het je nu als doelman bijna niet voorstellen om zonder handschoenen te spelen."