Filip Joos: "Gesimuleerd stadiongeluid was beter dan lachband bij FC De Kampioenen"

  Geen toeschouwers, maar de tv-kijker kreeg wel geluid van fans te horen.

  Het was een aangename nieuwigheid voor de voetballiefhebbers die naar Dortmund-Bayern hebben gekeken: geluid van fans. Filip Joos is fan. "Het werkte echt. Het gaf een goed gevoel als je naar die wedstrijd keek."

  De afgelopen weken waren de meeste voetbalfans het erover eens: voetbal in een leeg stadion is veel minder aantrekkelijk. Maar de topper tussen Borussia Dortmund en Bayern München kon je ook bekijken mét stadiongeluid.

   

  "Tot mijn grote verbazing werkt het", geeft Filip Joos toe. "Ik heb 2 weken geleden in een column nog geschreven dat dat niet kon werken. Maar er zat iemand aan de knoppen die het geluid optrok en naar beneden haalde voor de televisiekijker. En het werkte."

   

  "Zonder dat extra geluid zou ik wellicht na een halfuur gestopt zijn met kijken. Je kan dus stadiongeluid simuleren zonder dat het opvalt. Het is beter dan de lachband onder de allereerste aflevering van FC De Kampioenen."

   

  "Het gaf een goed gevoel als je naar die wedstrijd keek. En na wat ik nu heb gezien: geluid is belangrijker dan aanwezigen. Vergeet die kartonnen mannetjes in Mönchengladbach. Dat is om te huilen en is er enkel om de supporters nog wat geld uit de zakken te kloppen."

  Het gesimuleerde stadiongeluid is beter dan de lachband onder de allereerste aflevering van FC De Kampioenen.

  Filip Joos

  "Als ik commentaar geef, dan wil ik het op mijn oortje"

  Filip Joos is dus grote fan. "Het verdient zeker navolging. En als ik commentaar geef op een wedstrijd in een leeg stadion, dan wil ik dat geluid op mijn oortje. Want anders zit je als commentator in een soort visbokaal."

   

  "Ik durf zelfs niet te zeggen dat we er niet naartoe zullen gaan dat ook de spelers op het veld dat geluid te horen krijgen. Maar dan zit je ook wel met een ethisch vraagstuk. Want er was bijvoorbeeld boegeroep wanneer de spelers van Bayern aan de bal kwamen. En kun je dat een uitploeg wel aandoen?"

  Het doelpunt van Kimmich met het kunstmatige publieksgeluid: