"Mochten 16 amateurclubs gelijk krijgen van het BAS, dan zijn we nog lang niet thuis"

  Advocaat Johnny Maeschalck vertegenwoordigt de amateurclubs.

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) maakt dezer dagen overuren. Vanavond behandelt het BAS een klacht van 16 amateurclubs over de afwikkeling van de lagere voetbalreeksen in de nasleep van de coronacrisis. De zaak zal alleszins ook door heel wat andere partijen en clubs, die niet rechtstreeks betrokken zijn, met het vergrootglas worden gevolgd.

  Zo'n twee maanden geleden werd het amateurvoetbal in ons land definitief stopgezet. De rangschikking van dat moment werd als eindstand gehanteerd, waardoor noodgedwongen plots over degradatie en promotie werd beslist.

   

  Dat pikken 16 amateurclubs niet. Zij voelen zich benadeeld en spanden een zaak aan bij het BAS. Zij vragen de annulering van deze voetbaljaargang. Hun klacht wordt vanavond behandeld.

   

  "We zitten met een uitzonderlijke situatie van overmacht waar de reglementen van de sportfederaties dikwijls niet op voorbereid zijn", verduidelijkt Stijn Boeykens, ex-jurist bij spelersvakbond Sporta en arbiter bij het BAS, weliswaar niet in dit dossier.

   

  "Er moet een beslissing genomen worden die zo rechtvaardig mogelijk is en die zo weinig mogelijk clubs benadeelt. Er moet geoordeeld worden of de genomen beslissing de minst schadelijke keuze is geweest."

   

  Al knelt net daar het schoentje, beseft ook Boeykens. "Het is een zeer moeilijke discussie."

   

  "Partijen zullen wellicht aanhalen dat er weinig of geen overleg is geweest, maar er is anderzijds voor één keer een snelle beslissing genomen. 3/4e van de competitie was gespeeld. Is dat voldoende om een definitieve eindstand op te maken of moet men alles annuleren? 3/4e is natuurlijk niet niets."

  "Iedereen zal wel garen willen spinnen bij een of andere beslissing"

  Een uitspraak van het BAS in deze zaak zal ook met veel aandacht gevolgd worden door enkele profclubs. Denk maar aan Waasland-Beveren, dat zich niet neerlegt bij de degradatie uit 1A na dit coronaseizoen.

   

  "Deze zaak zal sowieso gevolgen hebben. Het is louter hypothetisch, maar mochten de amateurclubs gelijk krijgen, dan zullen andere ploegen zich weer benadeeld voelen en worden er misschien weer procedures opgestart. Dan zijn we nog niet thuis, denk ik."

   

  "Mocht het BAS de amateurteams gelijk geven, dan zal ook Waasland-Beveren die argumentatie aanhalen. Iedereen zal wel garen willen spinnen bij een of andere beslissing."

   

  "Of de clubs ook daadwerkelijk kans maken? Dat valt moeilijk te zeggen. In Nederland kregen Cambuur en De Graafschap ongelijk in hun klacht." Beide clubs stonden op promotieplaatsen in de Nederlandse tweede klasse, maar kunnen niet stijgen door het geannuleerde seizoen.

   

  "De rechter heeft daar beslist dat de Nederlandse voetbalbond anders had kunnen beslissen, maar dat de keuze niet onredelijk was. Ook bij ons moet men dus kijken of de bevoegde instanties een redelijke beslissing hebben genomen."

  Het is louter hypothetisch, maar mochten de amateurclubs gelijk krijgen, dan zullen andere ploegen zich weer benadeeld voelen en worden er misschien weer procedures opgestart. Dan zijn we nog niet thuis.

  Stijn Boeykens