Voetbal mét publiek? Liverpool-Atletico Madrid leidde tot 41 coronadoden

  Op 11 maart reisden nog 3.000 Madrileense fans naar Liverpool.

  De Champions League-wedstrijd tussen Liverpool en Atletico Madrid - mét publiek - heeft wellicht 41 mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers van de Engelse Nationale Gezondheidsdienst (NHS).

  Spanje was net in lockdown gegaan, maar op 11 maart zwaaiden de poorten van Anfield wel open voor 52.000 supporters voor de terugwedstrijd van de achtste finales van de Champions League tussen Liverpool en Atletico. Onder hen ook 3.000 fans uit Madrid, dat later een broeihaard van het coronavirus bleek te zijn.

   

  De burgemeester van Madrid, Jose Luis Martinez-Almeida, besefte vorige maand al dat het "een vergissing" was om de wedstrijd niet achter gesloten deuren te spelen. "Het was waanzin om op dat moment 3.000 Madrileense fans naar Liverpool te laten gaan."

   

  En dat bevestigen de cijfers nu ook. Volgens een studie van Edge Health, dat de data van de Nationale Gezondheidszorg analyseert, heeft die wedstrijd tot 41 doden geleid, rechtstreeks gerelateerd aan het coronavirus.

   

  Het Imperial College London en de Universiteit van Oxford schatten dat op het moment van het eerste fluitsignaal in Liverpool al ongeveer 640.000 mensen in Spanje en 100.000 in Groot-Brittannië besmet waren met het coronavirus.

  250.000 toeschouwers op Cheltenham Festival

  De paardenraces van het Cheltenham Festival lokten in het tweede weekend van maart nog 250.000 toeschouwers. Volgens de data-analyse van de Britse gezondheidszorg kunnen ook daar 37 coronadoden aan worden gelinkt.

   

  Ook de Champions League-wedstrijd tussen Atalanta en Valencia, op 19 februari in Milaan, heeft het virus wellicht een stevig duwtje in de rug gegeven in de zwaar getroffen regio Lombardije.

   

  Spanje en het Verenigd Koninkrijk werden allebei niet gespaard door de pandemie. In Spanje zijn er 282.852 bevestigde besmettingen en 28.752 doden, in het Verenigd Koninkrijk 259.559 bevestigde besmettingen en 36.793 doden.