Thomas De Gendt over Rubiks-verslaving: "Al voor 400 euro kubussen"

  Thomas De Gendt heeft zich niet verveeld tijdens de lockdown, met dank aan zijn Rubiks kubussen.

  Thomas De Gendt viel afgelopen weekend tijdens de Challenge of Stars opnieuw op. Niet alleen met zijn finaleplaats, maar ook met zijn Rubiks kubus. "Mijn toptijd is 30 seconden."

  Thomas De Gendt maakte na de Ronde van Vlaanderen (4e) ook gisteren in de Challenge of Stars (2e) weer een goeie beurt op de rollen. "Toch ben ik het strontbeu", verrast hij bij Sporza. "Ik wil niet meer binnen koersen, maar buiten."

   

  "Bij gebrek aan beter is dit het enige wat we kunnen doen, helaas. En voor je sponsor doe je toch je best. Ik had mij ook kunnen laten verliezen tegen Majka in de 1e ronde. Nu ben ik 3 keer op tv geweest, met een interview. Voor een sponsor is dat van goudwaarde."

   

  "Het valt mij ook op dat de ploeg nogal snel mijn telefoonnummer vindt als er een virtuele koers is", zegt De Gendt op zijn typische droogkomische manier. "Ik hoop dat dit het laatste is dat uit de bus is gevallen. Een virtuele Tour? Enkel als het niet anders kan, zal ik dat doen."

   

  Toch schrijft De Gendt de virtuele koersen niet helemaal af. "Ze zouden het bijvoorbeeld daags voor een grote koers kunnen doen, vanaf de hotelkamer. Een beetje zoals de sprint challenge die ze voor de Canadese koersen organiseerden, maar dan met het voordeel dat je geen straten en zo hoeft af te zetten."

  Het valt mij op dat de ploeg nogal snel mijn telefoonnummer vindt als er een virtuele koers is.

  Thomas De Gendt

  "Ik besteedde al zo'n 400 euro aan Rubiks kubussen"

  De Gendt viel tijdens de Challenge of Stars niet alleen op op de fiets, maar ook met zijn Rubiks kubus. Dat blijkt een uit de hand gelopen hobby te zijn.

   

  "Ik ben er nog maar sinds december mee bezig. Eerst had ik een standaardmodel uit de winkel, maar dat draait niet zoals het moet. Ik voelde al snel dat het rapper kon, maar dat de kubus tegenwerkte. Nu heb ik al zo'n 400 euro aan kubussen besteed, zoals gemagnetiseerde en zo."

   

  "Die die ik gisteren gebruikte, is de duurste die je kunt vinden. Daar spelen ook de speedcubers mee tijdens wedstrijden. Je voelt meteen het verschil."

   

  "Mijn toptijd is 30 seconden, maar gemiddeld doe ik het in 42 à 43 seconden. Eigenlijk gebruik ik nog altijd de beginnersmethode, al heb ik wel een paar algoritmes geleerd om sommige stappen over te slaan. Ik doe het gewoon vaak, eigenlijk is het een verslaving."

   

  "Door het veel te doen, zie je rapper wat je moet doen. Maar om nog sneller te gaan, moet je alle algoritmes vanbuiten leren en daar heb ik geen tijd voor of zin in. Ik kan het nu vrij snel en dat volstaat voor mij."

   

  "Inmiddels probeer ik ook kubussen van 4x4, 5x5 en 6x6. Die probeer ik nu ook steeds sneller op te lossen. Die van 4x4 kan ik al in 2 minuten. Je hebt ook de pyraminx, in een driehoekvorm. Die gaan heel snel, die deed ik al in 8 seconden."

   

  Kijken zijn ploegmaats bij Lotto-Soudal niet raar op als hij zijn collectie bovenhaalt? "Ik had ze mee in Parijs-Nice en dan lachen ze er wel eens mee. Maar zij kunnen dan weer andere dingen beter dan ik."