Gaastra: "Proberen met Nederland een soort competitie te maken"

  Ronald Gaastra.

  In Sporza Retro op Radio 1 kwamen zondag Gella Vandecaveye en Ronald Gaastra vertellen over hun favoriete momenten uit het grote sportarchief. Maar zoals het een topsportmentaliteit betaamt, was Gaastra ook bezig met het heden.

  Voor de Belgische zwemtoppers volgt het volgende doel pas in mei 2021: het EK. Uren lang trainen in een voor de rest verlaten zwembad, dag na dag en zonder doel is bijzonder lastig. Onmogelijk zelfs volgens Ronald Gaastra. Daarom werkt de ervaren zwemtrainer aan een oplossing.

   

  "Ik ben met de Nederlandse zwembond wat afspraken aan het maken. We bekijken of we met de trainingscentra van Amsterdam, Eindhoven en Antwerpen een soort beurtsysteem kunnen opzetten om toch een soort competitie te organiseren."

   

  "Al is het maar iets ludieks, waarbij de zwemmers achteraf pizza eten samen, maar zo breng je iets leuks aan in de trainingen zodat zwemmers gemotiveerd blijven om hun zware trainingen te doen."

  Voor zwemmers kost het bijna een maand om 10 procent conditie op te bouwen. De spieren die je gebruikt bij het zwemmen, worden in het dagelijkse leven bijna niet gebruikt.

  Motivatie is in het zwemmen van levensbelang, want de teugels even laten vieren kan enorm nefast zijn. "Zwemmen is een sport waar de conditie heel snel achteruit gaat", vertelde Gaastra.


  "Het is moeilijk om er een exact cijfer op te plakken, maar na twee weken niet zwemmen, verlies je wel 30 procent van je uithouding, denk ik. Daarna gaat dat aan dubbele snelheid door. Dus na vier weken ben je 60 procent kwijt. Het grote probleem is dat je na vier weken die 60 procent niet opnieuw hebt opgebouwd."


  "Het kost bijna een maand om 10 procent op te bouwen. De spieren die je gebruikt bij het zwemmen, worden in het dagelijkse leven bijna niet gebruikt. Je gebruikt wel je borst- en armspieren, maar nooit zo zwaar en nooit zo frequent."

  Herbeluister Sporza Retro of download de podcast

  "Muhammed Ali was de uitvinder van de trash talk"