RETRO 1989: Anderlecht schakelt Barcelona uit: "Nauwelijks te geloven"

  Marc Van Der Linden bezorgde Anderlecht het delirium in Camp Nou.

  In een legendarische EC II-campagne schakelde Anderlecht in 1989 het grote Barcelona uit in de tweede ronde. Paars-wit zou het uiteindelijk zelfs tot de finale schoppen. "Toen dacht ik dat dat normaal was, nu besef ik dat dat écht wel iets was", zegt Gert Verheyen, die in de finale op de bank zat. We zetten de beste acties nog eens op een rij.

  Anderlecht zet heenmatch naar zijn hand

  In de tweede ronde van de Beker der Bekerwinnaars - Europacup II - kruiste Anderlecht het pad van titelverdediger Barcelona. Geen eenvoudige opdracht voor de jongens van Aad de Mos, maar thuis doet Anderlecht een uitstekende zaak met een 2-0-overwinning. 

  Anderlecht overleeft eerste helft zonder problemen

  In een tot het nok gevulde Camp Nou moet Anderlecht zijn bonus verdedigen. In de eerste helft staat paars-wit aardig zijn mannetje. Het verdedigt goed en dwingt zelfs enkele kansen af. Barcelona zet daar niet al te veel tegenover. 

  Bonus verspeeld in 6 minuten tijd

  Terwijl er halfweg geen vuiltje aan de lucht was voor de bezoekers, zinkt het schip snel na de rust. In geen tijd wissen Julio Salinas en Txiki Begiristain de bonus van Anderlecht uit. Het wordt pompen of verzuipen voor paars-wit.

  Luc Nilis dreigt met knal op de lat

  Anderlecht slaat toe in verlengingen: "Nauwelijks te geloven"

  In de verlengingen sloeg Anderlecht het Barcelona van Johan Cruijff met verstomming. Marc Van Der Linden sloeg toe met een rake kopbal. Paars-wit begon zo aan een legendarische campagne, die pas in de finale zou eindigen tegen Sampdoria (2-0).

  Sampdoria krijgt Anderlecht klein in de finale

  Verheyen: "Toen dacht ik dat dat normaal was"

  "Ik zat in die campagne af en toe op de bank", herinnert Gert Verheyen zich. "Ook in de finale. Toen dacht ik dat dat normaal was, nu besef ik dat dat écht wel iets was." 

   

  Barcelona vs. Anderlecht, dat was ook Cruijff vs. De Mos. "Ik heb De Mos 3 jaar gehad bij Anderlecht, dat was voor een jonge gast niet zo simpel. Hij naaide ons op om tegen de gevestigde waarden in te gaan op de training. Dat lukte regelmatig." 

   

  Toch was de sfeer in de kleedkamer toen aangenaam, vond Verheyen. Ook met ex-Real-speler Milan Jankovic kwam hij overeen. "Onder Goethals mocht die weinig spelen en dus moest hij met ons met de reserven meedoen, op een bijveldje aan de Heizel. Hij droeg een gouden Rolex van 500.000 frank en hing die gewoon aan de kapstok. Dat was een coole gast." 

  Bekijk hier nog eens de volledige uitzending van Sporza Retro: