Sebastiaan Bornauw in Keulen: "Duitsland is goed bezig"

  Bornauw stond afgelopen weekend weer op het veld.

  In de Bundesliga trappen ze vanavond hun 2e speeldag na de corona-onderbreking op gang. Sebastiaan Bornauw is blij dat hij weer aan het voetballen is met Keulen. "Ik ben verliefd geworden op het spelletje. De basis is hetzelfde met of zonder fans", vertelt onze 21-jarige landgenoot.

  "Gelukkig", zo omschrijft Sebastiaan Bornauw zijn gevoel na het eerste wedstrijdweekend in Duitsland. "Ik ben blij dat ik op een veld kan staan, maar het is ook wel apart want er waren toch een paar kleine aanpassingen: mondmaskertjes, veel regeltjes en uiteraard geen fans."

   

  "We speelden vorige week thuis en normaal zingen er dan 50.000 fans ons clublied voor de match, nu was het stil. Het is nog nieuw, maar na twee weken zijn we het misschien wel gewoon."

   

  "Op het veld heb ik er ook niet aan gedacht. Alleen bij een doelpunt was ik me er wel van bewust dat ik niemand mocht knuffelen. Ik heb een high five gegeven met mijn voet", vertelt de jonge verdediger.

  Op het veld heb ik er eigenlijk niet aan gedacht. Alleen na een doelpunt wist ik dat ik niemand mocht knuffelen.

  Sebastiaan Bornauw

  "Trots dat we weer voetballen"

  "Ik vind dat Duitsland goed bezig is", gaat Sebastiaan Bornauw voort. "We mogen ook wel een beetje trots zijn dat we hier als eerste weer aan het voetballen zijn. Andere competities zullen hier zeker naar kijken. We worden met een vergrootglas bekeken door iedereen, maar we hebben ook een voorbeeldfunctie."

   

  Rond het stadion van Keulen hingen er voor de match wel slogans tegen de hervatting van de competitie. "Die heb ik niet gezien", zegt Bornauw. En de kritiek dat het niet fijn is om naar te kijken zonder publiek? "Het is anders, dat is waar, maar het blijft voetbal."

   

  "Ik ben verliefd geworden op het spelletje. Klopp zei onlangs ook dat we allemaal begonnen zijn zonder publiek, en dat klopt. Ik speelde vroeger met evenveel plezier voor 50 man. De basis is hetzelfde gebleven. Zondag spelen we een derby (tegen Düsseldorf, red) en natuurlijk zal dat speciaal zijn zonder fans, maar ik denk dat het even intens wordt."

   

  "Op tv lijkt de intensiteit misschien minder, maar als je op het veld staat, is de inspanning hetzelfde. Het verschil is dat je nu niet bij elke doelkans duizenden mensen hoort opveren. En zo denk je dat het een slaapmatch is. We hebben natuurlijk wel een tijd stilgelegen, maar de snelheid van het voetbal lag al meteen redelijk hoog."

   

  Bekijk ook: Protest in Keulen tegen Bundesliga-wedstrijden

  Het wedstrijdverslag van vorig weekend:

  "Als ik nu bondscoach was, zou ik mezelf ook niet selecteren"

  Ook zonder corona zal Sebastiaan Bornauw zijn eerste seizoen in Duitsland niet gauw vergeten. Hij mocht al 22 keer in de basis starten.

   

  "In je hoofd zitten verschillende scenario's. Je hoopt wel dat je meteen speelt, maar ik wou ook realistisch zijn. Ik had dus niet verwacht dat het zo snel zo goed zou gaan, maar ik was er wel klaar voor."

   

  "Ik houd van het Duitse voetbal, het is fysiek. Ik ben hier gelukkig, het is ook een fijne plaats om te wonen. Ik probeer nu elke week te verbeteren. Wat er nog beter kan? Veel. Van achteruit voetballen bijvoorbeeld. Dat moet echt als ik nog een paar stappen hoger wil raken. En snel beslissen, op het juiste moment, de juiste keuze maken."

   

  Het EK werd met een jaar uitgesteld. Denkt Bornauw nog aan de Rode Duivels? "Dat uitstel vergroot mijn kansen, maar die kansen blijven in mijn hoofd wel klein. Er zijn nog veel goeie verdedigers die nog een paar stappen boven mij staan. Ik ben er niet echt mee bezig. Als ik nu bondscoach was, denk ik niet dat ik mezelf zou selecteren."

   

  "We zien wel wat de toekomst brengt. Het is zeker een doel van mij. Ik hoop dat de bondscoach weet dat ik hier basisspeler ben. Natuurlijk zou ik dolgraag meegaan, zelfs al is het als waterdrager, maar ik bekijk het match per match. Ik probeer een goed seizoen te spelen want je bent maar zo goed als je laatste wedstrijd", besluit Bornauw met een voetbalwijsheid.

  VIDEO: Het gesprek met Sebastiaan Bornauw