Waarom kan Nederland wel al zwemmen? "In chloor is het virus binnen 30" dood"

  Sporten in de buitenlucht kan weer in ons land onder bepaalde voorwaarden. Indoor kan sporten nog niet en ook zwembaden blijven gesloten. Maar moet dat wel? In Nederland kan er wel al een tijdje opnieuw gezwommen worden. "Het is veilig, chloor doodt het virus", zegt professor Andy Hoepelman, adviseur van de Nederlandse veiligheidsraad.

  Belgische zwemmers worden creatief tijdens de coronacrisis en duiken bijvoorbeeld de Damse Vaart in. De zwembaden in ons land blijven op slot, in Nederland kiezen ze voor een andere aanpak. Hoe heeft professor Hoepelman de Veiligheidsraad kunnen overtuigen? "De belangrijkste reden is natuurlijk omdat wij denken dat zwemmen gewoon veilig is."

   

  "We hebben er goed over nagedacht en het wetenschappelijk bekeken. En onder bepaalde voorwaarden moet het kunnen. Het grote voordeel van zwemmen is chloor", legt hij uit.

   

  Chloor in zwembadwater doodt het virus. "In binnenzwembaden liggen de concentraties chloor tussen de 0,5 en 1,5 miligram per liter. Bij die 1,5 is het virus binnen de 10 tot 30 seconden dood. Bij lagere concentraties duurt het iets langer. Buiten kan je zelfs nog hogere concentraties chloor in het water doen."

   

  "Bovendien wordt het virus in het zwembadwater ook nog eens verdund. Als je zwemt op anderhalve meter afstand dan is er een verdunning van 1 op 100 tot 1 op 10.000 tot het virus bij een andere persoon raakt."

   

  Ook voor kinderen is het zeker veilig. "Onder de 12 jaar worden ze sowieso niet tot nauwelijks ziek. Voor kinderen die niet zindelijk zijn, is het wel iets anders. Want het virus vind je wel in ontlasting."

  Voor kinderen die niet zindelijk zijn, is het wel anders. Ook via ontlasting kan het virus zich verspreiden

  Dus in het water is er geen gevaar, maar hoe zit het met toiletten en kleedkamers? "Natuurlijk gelden er bepaalde voorwaarden, zoals bij alles in de maatschappij tegenwoordig. Als je klachten hebt, ga je niet zwemmen. En we hebben ook berekend dat er 1 persoon per 2 vierkante meter zou kunnen zwemmen. Dat is perfect te organiseren. Iedereen reserveert hier een tijdslot."

   

  "De toiletten zijn gesloten. Dat doe je thuis. Je trekt ook thuis je zwemkleding aan onder je kleren en je kleedt je in de zwemhal uit. Na het zwemmen krijg je wel een kleedhokje. Dat wordt dan na iedere zwemmer gereinigd. Duikplanken en speeltuigen blijven trouwens ook gesloten."

   

  "Ons advies is: zwemmen is gezond. Voor ouderen is het trouwens vaak de enige sport die ze nog kunnen doen."