Bree Basket schiet in actie: "Dankzij regels kunnen we nu op details werken"

  Jeugdcoach Thomas Dreesen nam de shottechniek onder handen.

  Basketbalclub Bree Basket is snel uit de startblokken geschoten. Amper een week nadat de Nationale Veiligheidsraad het licht op groen heeft gezet voor groepstrainingen, zijn de jeugdspelers weer welkom om buiten te komen basketballen. "De honger was enorm groot", zegt coach Thomas Dreesen.

  Geen contact, geen wedstrijdjes, de handen ontsmetten, mondmaskers aan... Het lijstje maatregelen waar Basket Bree rekening mee moet houden, is lang, maar het belangrijkste: er kunnen weer ballen door de korf worden geworpen. "De honger was enorm groot", zegt ex-Belgian Lion Thomas Dreesen, die nu de Limburgse jeugd onder handen neemt.

   

  Met meer dan 200 leden moest de club, die prat gaat op haar jeugdopleiding, creatief zijn. "De respons was enorm groot. Bijna alle leden wilden deze week al aanwezig zijn op de training. Het blijft hameren op social distancing, maar de kinderen weten ondertussen wel goed waar ze aan toe zijn."

   

  "We kunnen nu zeer fundamenteel werken en de basistechnieken aanleren. Het is een voordeel dat we dankzij de maatregelen nu op de details kunnen werken om elke speler individueel beter te maken. Dan verliezen we daar in augustus geen tijd meer mee." Ook Brian Lynch, clubicoon van het teloorgegane Bree BBC, kwam de kinderen coachen in afwerking.

   

  "Hopelijk kunnen we binnen een maand weer de zaal in", zegt Dreesen. "Maar het is duidelijk dat de kinderen blij waren om hun vriendjes terug te zien. Nu is het vooral belangrijk dat we de regels opvolgen."

  "Gisteren al controle van de politie"

  Ook voorzitter Jef Vandekerkhof is blij om weer beweging te zien op de basketbalterreinen. "Het is voor ons heel fijn, maar voor de kinderen nog veel fijner", zegt hij. "De kinderen hebben bij wijze van spreken twee maanden vastgezeten en verlangden echt om weer buiten te komen. Het is eens niet in de sporthal, maar we gaan terug naar de roots."

   

  "We hadden gisteren al controle van de politie omdat enkele plichtbewuste buurtbewoners veel activiteit op de terreinen hadden gemeld, maar de politie vond het zeer goed georganiseerd."

   

  "We moeten nu wachten op het akkoord van de overheden, maar van zodra we weer kunnen, gaan we weer indoor trainen. Deze velden zijn ontoereikend voor al onze leden. De talentjes willen spelen, maar nu kunnen we maar maximaal 25 leden per keer verwelkomen. Anders kunnen we de afstandsregels niet handhaven."