Waarom kreeg Moeskroen toch licentie? "Geen objectief bewijs van invloed makelaars"

  Het Belgisch Arbitagehof voor de Sport (BAS) gaf begin deze maand Moeskroen toch een licentie voor eersteklassevoetbal. Dat deed heel wat wenkbrauwen fronsen en dus was het wachten op de motivering. Daaruit blijkt dat het BAS geen bewijs zag dat makelaars invloed hebben binnen de club. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad en kon onze redactie ondertussen ook zelf lezen.

  De motivering van het BAS telt 43 pagina's. Die werd op verzoek van de club niet openbaar gemaakt, maar lekte toch uit. Wat blijkt? Moeskroen ontsnapt niet door procedurefouten of door een gat in de reglementen, het BAS vond gewoon onvoldoende bewijzen voor de claim dat Moeskroen in handen zou zijn van makelaars Pini Zahavi en Fali Ramadani.

   

  Nochtans zouden er bezwarende elementen zijn uit het gerechtelijk onderzoek in het kader van het voetbalschandaal. Zo waren er telefoontaps tussen CEO Paul Allaerts en Marc Rautenberg, de rechterhand van Zahavi, over geld dat bij de club moest belanden om hun licentie voor het seizoen 2018-2019 te behalen.

   

  Rautenberg legde daarin uit hoe er geld van een zekere "Pinion Pirotte" op de rekening van de club zou komen.De oorsprong van dat geld mocht niet uitlekken en Rautenberg zei "dat hij het geld aan de zoon (Phubate Piempongsant, red.) zou geven zodat er geen link is".

   

  Duidelijk? Neen, niet volgens het BAS. Want wie is die "Pinion Pirotte"? Het is een fonetische transcriptie van de politiediensten. Die piste is door de politie niet verder onderzocht. Volgens het BAS is dus niet te achterhalen of het gaat over een schuilnaam of om een een slechte transcriptie van de naam van de Thaise eigenaar Pairoj Piempongsant. 

  Een transcriptie van de telefoontap in kwestie

  BAS gelooft dat geld op komst is

  Volgens het BAS is er dus geen enkel objectief element om Moeskroen een licentie te ontzeggen. Ook het gerechtelijk onderzoek dat nu nog loopt naar financiële malversaties binnen de club, weegt niet zwaar genoeg omdat er nog niemand in verdenking is gesteld.

   

  Een andere zaak uit 2017 waarbij Rautenberg zich gemoeid had bij een geschil tussen de club en een bedrijf vond het BAS gedateerd. De feiten speelden zich af in 2015.

   

  En de 3,2 miljoen euro die nog ontbrak? Het BAS gelooft dat het bedrijf van de Thaise eigenaar dat nog zal storten. Dat had het begin dit jaar beloofd, maar het geld staat wel nog steeds niet op de rekening. Het BAS werd ook overtuigd door een document dat in laatste instantie nog aan het dossier werd toegevoegd door de bedrijfsrevisor. 

  Pini Zahavi