Cycling Vlaanderen: "Fietsen met groep van 20? Geen goed idee"

  Wielertoeristen, hier in actie vóór de lockdown, vermijden beter grote groepen.

  Vanaf deze week mogen wielertoeristen weer in groep het land doorkruisen. Maar Frank Glorieux, de CEO van Cycling Vlaanderen, roept op om de groepen niet te groot te maken. "20 man met telkens 1,5 meter tussen, dat is een massale groep. Dat kan niet."

  Je zou denken dat ze bij Cycling Vlaanderen opgelucht zijn nu de groepstrainingen weer hervat kunnen worden. Maar CEO Frank Glorieux vindt het geen goed idee dat grote groepen samen op pad gaan.

   

  "De mensen zullen denken: wat zegt hij nu? Maar wij zijn een van de enige sporten die op de openbare weg plaatsvinden en als je met 20 man met telkens 1,5 meter tussen gaat rijden, is dat een massale groep. Dat kan niet", zegt hij in De wereld vandaag op Radio 1.

   

  "Je moet je gezond verstand gebruiken en de groep beperken tot 5 à 10 renners. Dat is wel haalbaar. Zoek liefst ook wat kalmere wegen op. In een bos of in de velden zou je eventueel nog met 20 kunnen rijden, maar zodra je de openbare weg opzoekt, zal het niet lukken."

  "1.000 leden meer dan vorig jaar"

  Cycling Vlaanderen heeft wel gemerkt dat er steeds meer mensen zijn gaan fietsen tijdens de lockdown. "We hebben nu 1.000 leden meer dan vorig jaar", zegt Glorieux.

   

  "We hebben geen speciale wervingscampagne gedaan, maar zijn wel actief gebleven op de sociale media, om de mensen op weg te zetten met grote of kleine uitdagingen. Dat zal zijn vruchten wel hebben afgeworpen."

   

  Leden bij Cycling Vlaanderen hebben niet alleen het voordeel dat ze verzekerd zijn, ze kunnen ook een beroep doen op de pechverhelping. En je helpt er jonge renners mee bij hun ontwikkeling.

   

  "Want dat zorgt wel voor een dubbel gevoel bij ons. Aan de ene kant is het ledenaantal gestegen, maar aan de andere kant zitten jonge renners nu wel te bidden om weer te mogen koersen."