VUB-wetenschapster ontwikkelt model om blessures bij jonge voetballers te voorspellen

  Nikki Rommers, kersvers doctor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een model ontwikkeld dat blessures bij jonge voetballers kan voorspellen en kan bijdragen tot een betere blessurepreventie. "En het biedt ook perspectieven voor profvoetballers", klinkt het.

  In haar doctoraatsstudie is Nikki Rommers op zoek gegaan naar de patronen waarin blessures voorkomen en welke factoren daarvan aan de oorzaak liggen.

   

  De helft van de jeugdvoetballers loopt tijdens een seizoen een blessure op, 1/5e blesseert zich zelfs ernstig. De meest voorkomende ernstige blessures waren vooral overbelastingsblessures ter hoogte van achillespees en kniepees, typisch tijdens fases van snelle groei.

   

  Volgens Rommers heeft dat onder meer te maken met een vroege specialisatie en intensieve training. Zulke blessures kunnen ook grote gevolgen hebben voor de latere gezondheid, verdere sportieve ontwikkeling en topsportcarrière.

   

  Rommers onderzocht 3 seizoenen lang meer dan 700 Belgische elite jeugdvoetballers tussen 9 en 15 jaar uit de jeugdacademies van 8 Belgische profclubs: Club Brugge, KAA Gent, Westerlo, KV Mechelen, KV Kortrijk, Anderlecht, Waasland-Beveren en Zulte Waregem.

   

  Door middel van een nauwgezette opvolging van speelminuten en blessures werden blessurepatronen in kaart gebracht. Ook werden 3x per seizoen lichaamsmetingen uitgevoerd en werden de spelers getest op motorische en fysieke vaardigheden.

  Dit is een stap richting een efficiëntere blessurepreventie in het Belgische jeugdvoetbal en het model biedt ook perspectieven voor professionele spelers.

  Nikki Rommers

  Op basis van de onderzoeksresultaten werd vervolgens een model ontwikkeld dat met een accuraatheid van 85% kan voorspellen of een speler een blessure zal oplopen tijdens het seizoen. Een tweede model is in staat om met 78% accuraatheid een onderscheid te maken tussen acute blessures en de mogelijk ernstige overbelastingsblessures.


  “Met de bevindingen van dit doctoraatsonderzoek hebben we een
  stap gezet richting een efficiëntere blessurepreventie en uiteindelijk een vermindering van de blessurelast in het Belgische jeugdvoetbal", zegt dr. Rommers.

   

  "Nog al te vaak lopen jonge voetballers blessures op die een dikke streep trekken door hun topsportcarrière. De bevindingen en het model bieden ook perspectieven voor professionele spelers."