Dopingmasker van jonge Mexicaan van EF Pro Cycling valt af

  Luis Villalobos heeft een jaar geleden een positieve test afgelegd in een controle buiten competitie. In het staal van de 21-jarige Mexicaan werden sporen van een soort groeihormoon gevonden.

  Luis Villalobos stond te boek als misschien wel het grootste wielertalent van Mexico.  Als tiener behaalde hij al een 8e plaats in de eindstand van de Ronde van Utah, een rittenkoers voor profs.

   

  Het is onder meer dankzij die prestatie dat Villalobos een contract kon versieren bij WorldTour-ploeg EF Pro Cycling. Maar vlak voor dat contract inging, liep de Mexicaan tegen de lamp bij een controle buiten competitie.

   

  In de urine van Villalobos werd GHRP-6 aangetroffen, een soort groeihormoon. De test dateert al van een jaar geleden, maar pas nu communiceert de Internationale Wielerunie erover.

   

  Villalobos reed dit seizoen nog de Ronde van de Provence en de Ronde van de Var voor EF Pro Cycling, maar nu wordt hij dus op non-actief gezet. Mogelijk eindigt zijn wielercarrière al voor ze goed en wel was begonnen.

  Vaughters: "We raden Luis aan de waarheid te vertellen"

  Jonathan Vaughters, de CEO van EF Pro Cycling, reageert uiteraard ontgoocheld. "Dit team is opgezet om de gezondheid van renners, vooral jonge renners, op het hoogste niveau te beschermen."

   

  "Het is uiterst teleurstellend als zulke jonge renners dan ten prooi vallen aan de begeleiding van amateur-dokters en -trainers die hun carrière ten gronde richten. Als we dat hadden geweten, hadden we Luis nooit een contract aangeboden."

   

  Vaughters vindt niet dat zijn team iets kwalijk genomen kan worden. "Er is immers geen enkel intern testprogramma waarmee je GHRP-6 kunt opsporen. We zullen Luis aanraden dit resultaat niet aan te vechten en de waarheid te vertellen, wat die ook mag zijn."