De muur, de luchtmacht en het schietkraam: 18 statistieken uit de JPL

  Dieumerci Mbokani won de meeste luchtduels.

  Nu het seizoen er definitief op zit, heeft Opta Sports - gespecialiseerd in sportstatistieken - de voorbije jaargang van de Jupiler Pro League onder de loep genomen. Sporza zet voor u enkele opvallende statistieken op een rijtje.

  De machine: Club Brugge

  • Club Brugge telt na de reguliere competitie 15 punten meer dan nummer 2 KAA Gent. Dat is het grootste verschil tussen de leider en de nummer 2 sinds 1997-1998, toen Club Brugge 18 punten meer had dan Racing Genk.

  • Met amper 14 tegengoals in 29 wedstrijden slikte Club Brugge gemiddeld 0,48 doelpunten per wedstrijd. Slechts 3 teams deden ooit beter. Het record staat op naam van Anderlecht, dat in 1966-1967 slechts 12 goals incasseerde in 30 duels (0,40/match).

  • Met 17 clean sheets hield Club Brugge minstens 5 keer meer de nul dan eender welke ploeg in de Jupiler Pro League.

  • Club Brugge is ook koploper in het gemiddelde balbezit: 59,9%. Anderlecht was op dat vlak de nummer 2 met een gemiddeld balbezitpercentage van 57,5%.

  Muur Mignolet

  • Niet alleen telt Club Brugge de meeste clean sheets, Simon Mignolet is ook de doelman met het hoogste reddingspercentage. Hij stopte 68 van de 81 schoten op zijn doel, liefst 84 procent.

  • Ook op het vlak van Expected Goals is Simon Mignolet de uitblinker. Op basis van de kwaliteiten van de schoten op zijn doel had Mignolet 21,7 tegengoals kunnen verwachten, maar hij slikte er slechts 13.

   Dat positieve verschil van +8,7 is het grootste verschil in België en de Europese topcompetities. Bij Juventus moet Wojciech Szczesny tevreden zijn met +8,3.

  Comeback kids Moeskroen

  Wie dit seizoen op voorsprong kwam tegen Moeskroen mocht zich nog niet rijk rekenen. Moeskroen pakte de meeste punten na een achterstand: 17.

   

  Voor Oostende was een voorsprong dan weer al te vaak geen voorbode voor succes: geen enkel team verspeelde meer punten dan KVO (21) na eerst op voorsprong te hebben gestaan.

  De scherpschutters: KV Mechelen

  Slechts 5 teams scoorden dit seizoen meer dan de 46 goals van KV Mechelen. Nochtans trapte KVM maar 326 keer op doel, slechts 4 ploegen doen slechter.

   

  Maar dat betekent ook dat KV Mechelen de trofee verdient voor de meest efficiënte ploeg, want met een schotconversie van 14% doet geen enkel team beter dan de jongens van coach Wouter Vrancken.

  Antwerpse luchtmacht

  Volgens de Engelse voetballegende Brian Clough hoorde voetbal over de grond gespeeld te worden. "Anders had God wel gras in de lucht gelegd", grapte Clough ooit.

   

  Toch zijn ook luchtduels niet onbelangrijk en daar blonk Antwerp afgelopen seizoen in uit. Met 645 gewonnen luchtduels doet het minstens 92 luchtduels beter dan elk ander team.

   

  Dieumerci Mbokani was de absolute heerser in het luchtruim. Hij won 143 luchtduels, minstens 29 meer dan eender welke speler.

  Met Cyle Larin kun je naar de oorlog

  Scoren deed Cyle Larin maar 7 keer, maar toch woog de spits van Zulte Waregem flink op de defensie van de tegenstanders.

   

  Met 171 baltoetsen in de vijandelijke zestien doet niemand beter dan de Canadese aanvaller, die samen met Antwerp-spits Dieumerci Mbokani ook de meeste schoten op doel (75) liet noteren.

  De vlugge voetjes van Wout Faes

  KV Oostende-speler Wout Faes was dit seizoen de beste ballenafpakker in de Jupiler Pro League. Niemand deed beter dan zijn 74 intercepties.

   

  Charleroi-speler Shamar Nicholson was dan weer de slordigste. Van alle veldspelers met minstens 500 balcontacten leed Nicholson procentueel gezien het meest balverlies: 584 baltoetsen - 236 balverlies (40,4%).

  In het schietkraam: Hendrik Van Crombrugge

  106 keer moest Hendrik Van Crombrugge het voorbije seizoen een redding verrichten. Dat is minimaal 19 reddingen meer dan eender welke keeper in de Jupiler Pro League.

   

  Bovendien deed Van Crombrugge dat ook erg goed: met een reddingspercentage van 79% moet hij alleen Simon "de muur" Mignolet (84%) voor zich dulden.

  De behendigste: Jordan Botaka

  Jordan Botaka noteerde dit seizoen meer succesvolle dribbels dan iedere andere speler (69 van de 117 dribbels succesvol). Botaka doet daarmee beter dan Genk-speler Ito (62 op 136) en ploegmaat Alexandre De Bruyn (59 op 101).

  En op de valreep: Cercle Brugge

  Cercle Brugge leek lange tijd af te stevenen op 1B, maar werd net op tijd gereanimeerd door mirakeldokter Bernd Storck.

   

  In zijn laatste 5 wedstrijden sprokkelde Cercle 12 punten, eentje meer dan in de 24 wedstrijden die daar aan voorafgingen.