Atletiekbaas Coe wil actie: "Sporten moeten zélf durven te beslissen"

  "Wij zijn respectvol, maar we moeten ook denken aan onze sport en onze atleten", zegt Sebastian Coe.

  "Wij zijn respectvol, maar we moeten ook denken aan onze sport en onze atleten", zegt Sebastian Coe.

  Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, zegt dat "de sportwereld zijn eigen beslissingen moet durven te nemen" in deze coronacrisis. 

  In verschillende sporten hopen grote competities de komende weken te kunnen herstarten.

   

  "We moeten ons laten leiden door regeringen, de Wereldgezondheidsorganisatie en lokale autoriteiten, maar we moeten ook zelf beslissingen durven te nemen en compromissen op tafel leggen", zegt atletiekbaas Coe.

   

  "Op een gegeven moment moet een sport kunnen beslissen of ze klaar is om evenementen te organiseren, ook al is dit niet altijd met goedkeuring van de autoriteiten. Wij zijn respectvol, maar we moeten ook denken aan onze sport en onze atleten."   

   

  De coronacrisis heeft de voorbije twee maanden de sport wereldwijd verlamd. Zelfs de Olympische Spelen in Tokio moesten eraan geloven en werden met een jaar uitgesteld.   

   

  Coe, zelf tweevoudig olympisch kampioen op de 1.500 meter, zegt dat niemand momenteel met zekerheid kan zeggen of de Spelen volgend jaar wél zullen plaatsvinden.

   

  "Maar het heeft geen zin om daarover te speculeren. Het is nog meer dan een jaar wachten. We proberen de atleten een zekere vorm van duidelijkheid te geven. Dan komen speculaties uit de medische wereld ongelegen", zegt Coe.

   

  Ter info: de Japanse infectioloog Kentaro Iwata toonde zich eind april al pessimistisch over het plaatsvinden van de Spelen in 2021.

  Scherp intussen jouw talenkennis van atletiek aan: