OH Leuven: "Bij voorstel met 18 clubs moesten wij ons tv-geld afstaan"

  OH Leuven

  Bij OH Leuven proberen ze het positief te bekijken: "Hier zit geen geslagen club."

  Bij OH Leuven weten ze na de Algemene Vergadering van de Pro League van gisteren waar ze aan toe zijn: ze moeten de terugmatch tegen Beerschot spelen én winnen als ze naar 1A willen. CEO Peter Willems is niet ontevreden over het eindresultaat, maar toch wringt er ook heel wat. "Ze hebben ons bij ons pietje."

  CEO Peter Willems begint de persconferentie met een positieve noot. "We hebben alles nog in handen, hier zit geen geslagen club. We zijn ook trots dat we niet zijn afgezakt naar het niveau van andere clubs. We hebben het debat sereen proberen te voeren en probeerden constructief mee te werken."

   

  "Dat we die promotiematch nog moeten spelen, is het einde van de wereld niet. Maar waar we wel moeite mee hebben, is hoe het allemaal verlopen is. De werkgroep heeft 4 à 5 weken "gewerkt" - en ik gebruik hierbij aanhalingstekens, want ze hebben vooral ruzie gemaakt - om tot niets te komen."

   

  "We zijn zelf ook geen enkele keer gehoord en moesten alle info uit de pers vernemen, want die was meestal beter ingelicht dan wijzelf. We stonden voor een voldongen feit."

   

  Een dag voor de Algemene Vergadering leek het er nog op dat het toch 1A met 18 clubs, en dus mét OH Leuven zou worden. "We stonden op een paar uur van 1A en dus zijn we ontgoocheld."

   

  "Dat voorstel met 18 clubs was niet slecht, maar er waren ook wat mindere punten. Zo moesten zowel wij als Beerschot ons tv-geld voor 1A van de komende 3 jaar afgeven. Ze zeiden: "We moeten hen zo fel mogelijk verzwakken, zodat ze zo snel mogelijk zakken." Dan denk je: waar zijn we mee bezig?"

   

  "Het straffe is dat de ploeg die het jaar erna zou promoveren wél zou delen in die 1A-pot en wij nog altijd niet. Solidariteit is het meest overroepen woord in het voetbal. Het is ieder voor zich."

  "Op geen enkele manier akkoord dat Westerlo zou promoveren"

  Maar uiteindelijk werd het dus toch 1A met 16 clubs, waardoor OH Leuven en Beerschot verplicht zijn de terugmatch van hun promotiefinale af te werken, anders gaat het ticket naar Westerlo.

   

  "De voorzitter van Genk (Peter Croonen, red) heeft zich enorm uitgesloofd om ons te overtuigen dat dit een grote gunst is. Maar waarom krijgt Waasland-Beveren dan niet die sportieve kans om zich te redden? Er wordt met 2 maten en gewichten gewerkt."

   

  Waar Willems zich niet bij kan neerleggen, is dat Westerlo zou overgaan. "Ik kom goed overeen met de mensen van Westerlo, het is een sympathieke ploeg.  Maar wij gaan er op geen enkele manier mee akkoord dat Westerlo zou promoveren."

   

  "De algemene rangschikking heeft geen enkel nut, behalve voor wie eerst thuis speelt in de promotiefinale. Ik weet dat ze bij Westerlo een andere mening hebben, maar als de rechter hier ooit een uitspraak over moet doen, zullen we wel zien wie gelijk heeft."

  Waarom krijgt Waasland-Beveren niet de sportieve kans die wij wel krijgen? Er wordt met 2 maten en gewichten gewerkt.

  Peter Willems (CEO OH Leuven)

  "Ze hebben ons goed bij ons pietje, maar ze vinden dat normaal"

  Het vooruitzicht van de match tegen Beerschot zorgt voor heel wat praktische problemen. Om te beginnen moet er een datum gevonden worden. In België mag er tot eind juli geen officiële match gespeeld worden.

   

  "Er is al overleg geweest met de burgemeester en die heeft laten weten dat hij nog niets gehoord heeft om de match toch te laten doorgaan. Woensdag zitten we ook samen met kalendermanager Nils Van Brantegem over de mogelijke data. Eerst een datum, dan een locatie."

   

  "Het zal sowieso laat zijn dat we spelen, want je moet toch op een voorbereiding van een vijftal weken rekenen. Dat betekent ook dat de competitiestart vlak erna zal zijn, in 1A of 1B."

   

  "Dat brengt heel wat problemen met zich mee, vooral dat we nu spelers moeten benaderen die in ons project geloven en openstaan voor zowel 1A als 1B. We hadden al een lijstje met spelers die graag naar 1A willen, maar er zijn ook spelers bij die duidelijk gezegd hebben: 1B interesseert mij niet."

   

  "Je mag ook geen kern samenstellen die zo duur is dat je die niet kunt dragen met de inkomsten uit 1B. Ze hebben ons daar goed bij ons pietje, maar zij vinden dat normaal. Daar heb je je collegialiteit. Daar zijn we toch wat gedegouteerd over."

  Beerschot won de heenmatch van de promotiefinale tegen OHL met 1-0