• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mehdi Bayat: "Pro League probeerde sportieve ethiek te respecteren"

  De Pro League heeft enkele moeilijke knopen doorgehakt, die niet bij iedereen goed gevallen zijn. Mehdi Bayat, bondsvoorzitter en voorzitter van Charleroi, vindt dat met de huidige beslissingen "de geest van de sport is gerespecteerd".

  "Met de coronacrisis beleven we een uitzonderlijke situatie", verdedigt Mehdi Bayat de beslissingen van de Pro League tijdens een Facebook Live van zijn club Charleroi.

   

  "We moesten alles wikken en wegen en de sportieve ethiek maximaal respecteren. Met de Pro League vonden we het logisch om Club Brugge tot kampioen uit te roepen, omdat 29 van de 30 speeldagen van de reguliere fase achter de rug waren. Club verdiende de titel dus."

   

  "Maar als er een kampioen is, moet er ook een zakker zijn, om de geest van de sport te respecteren. Waasland-Beveren stond laatste en is dus de logische degradant."

   

  "En vanuit die redenering dient er ook een stijger uit 1B te zijn. Daarom dat er ruimte is voor de return van de promotiefinale tussen Oud-Heverlee Leuven en Beerschot."

  Pro League hoopt op herstart op 7 augustus

  De Pro League hoopt dat volgend seizoen op 7 augustus kan starten. "Dat hangt natuurlijk ook samen met een strikt protocol dat we zullen opstellen om de gezondheid van de spelers, en iedereen daarrond zoals stafleden, te verzekeren", zegt Bayat.

   

  "De Nationale Veiligheidsraad verbood al tot 31 augustus massa events, waardoor we dus zo goed als zeker zonder fans moeten starten. Maar we gaan alles analyseren en misschien zal het alsnog mogelijk zijn met een klein aantal supporters in de stadions."

   

  "Maar de gezondheid van iedereen krijgt uiteraard voorrang. Een mogelijke beslissing hierover komt ook pas na overleg met de regering en experts, die we volledig steunen."

  Misschien zal het toch mogelijk zijn aan de competitie te beginnen met een klein aantal supporters in de stadions?

  Mehdi Bayat