"Basketbal achter gesloten deuren is financieel niet houdbaar"

  Oostende (in het geel) verdedigt zijn titel.

  De Euromillions Basketball League, de 1e klasse van het Belgische basketbal, zal volgend seizoen volgens dezelfde competitieformule verlopen als het voorbije seizoen. De eersteklassers staan wel weigerachtig tegenover spelen achter gesloten deuren.

  Het seizoen 2020-2021, mogelijk een overgangsjaar richting BeNeLeague, zal van start gaan op 3 oktober. "Maar als blijkt dat een later begin zich opdringt, kan er tot 7 november geschoven worden met behoud van dezelfde modaliteiten", klinkt het.

   

  Het reguliere seizoen zal opnieuw in twee fases verlopen. In fase 1 wordt gewerkt met twee poules van 5 teams die elkaar 2x treffen. Poule A zijn de nummers 1, 3, 5, 7 en 9 van het voorbije seizoen: Oostende, Antwerp Giants, Charleroi, Mechelen en Brussels. In poule B zitten Bergen, Limburg United, Leuven, Aalstar en Luik.

   

  Als de 1e fase afgerond is, worden beide poules samengevoegd en spelen alle teams nog 2x tegen elkaar. Na afloop van de reguliere competitie speelt de top 8 play-offs om de titel.

   

  Over de Beker van België moet nog beslist worden. "Momenteel wordt in samenspraak met Basketball Belgium bekeken of er kan geëvolueerd worden naar een pouleformat met een mix van clubs uit de EuroMillions Basketall League en Top Division Men (2e en 3e klasse, red)", klinkt het.

   

  Op Europees vlak zal Oostende deelnemen aan de Champions League. Bergen moet nog doorheen de kwalificaties, terwijl voor de Antwerp Giants 1 van de 4 beschikbare wildcards werd aangevraagd.

  De Antwerp Giants

  De Antwerp Giants

  "Achter gesloten deuren is financieel niet houdbaar"

  Wanneer de nieuwe competitie van start gaat, hopen de clubs dat er minstens 2.000 fans per wedstrijd toegelaten zijn. "Onze clubs drukken unaniem de wens uit om niet achter gesloten deuren te spelen, want dat is financieel niet houdbaar", klinkt het bij de Pro League.

   

  "De gezondheid staat natuurlijk voorop. We houden er rekening mee dat er nog beperkingen zullen zijn, maar het toelaten van 2.000 toeschouwers lijkt een minimum."

   

  De EuroMillions Basketball League blijft ook komend seizoen gratis te bekijken via het streamingplatford embltv. Daarnaast werkt de EMBL nog altijd samen met Proximus, Telenet en VOO en publieke zenders VRT en RTBF. 

  BeNeLeague blijft doel voor 2021-2022"

  Het seizoen 2020-2021 zal mogelijk het laatste seizoen in haar huidige vorm worden. De Pro Basketball League blijft ijveren voor een BeNeLeague en hoopt in het seizoen 2021-2022 die competitie te kunnen opstarten.

   

  "Door de coronaproblematiek moest de focus even verlegd worden, maar we blijven vastbesloten om naar een definitief groen licht voor de BeNeLeague te evolueren in het laatste kwartaal van 2020", klinkt het ambitieus.

   

  "Werkgroepen gaan aan de slag met als opdracht de belangrijkste aspecten van de samenwerking verder uit te werken op sportief, commercieel en financieel vlak. Ook op het vlak van reglementen, zoals licentievoorwaarden, zullen de competities naar elkaar toe moeten groeien"

   

  "De lichte vertraging die we opgelopen hebben, zal ons niet weerhouden om het werk samen met de clubs op een fundamenteel correcte manier aan te pakken, zodat alle partijen een heel duidelijk zicht hebben op het project dat we de komende jaren samen vorm willen geven."