Zwemfederaties roepen sportministers op om zwembaden te heropenen: "Hebben draaiboek"

  Wanneer mogen we opnieuw sporten in het zwembad? De zwemfederaties hebben een stappenplan opgesteld "om corona uit het zwembad te houden" en hopen de overheid daarmee te overtuigen.

  Tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad kwam de zwemsport niet aan bod en dat frustreert de federaties.

   

  "Reikhalzend keken zwemmers, clubs, besturen, en wijzelf uit naar de persconferentie van woensdag waar het verlossende woord zou vallen."


  "Helaas werd er niets gezegd over de zwemsport, de 2e grootste olympische sport en leverancier van talrijke Belgische olympische medailles. Maar ook niets over waterpolo, artistiek zwemmen en schoonspringen. Onze teleurstelling was enorm", benadrukken de voorzitters van de verschillende federaties. 

   

  Om de overheid te overtuigen, is een draaiboek opgesteld om "corona uit de zwembaden te houden".

   

  "1 persoon per baan, geen gebruik van douches en kleedcabines, alles ontsmetten. Onze clubs zijn bereid zelf voor toezicht te zorgen en de redders van de clubs zullen een extra corona-redderscursus volgen."

   

  "We weten dat zwembaden duur zijn om te openen, maar er zijn er heel wat die dat willen doen. Ze hebben alleen uw toestemming nodig."

   

  Voor de heropstart van de zwembadtrainingen willen de federaties in 3 fases te werk gaan. Allereerst met een beperkte groep competitiezwemmers van nationaal niveau (1 per baan).

   

  Vervolgens zwemscholen (leren zwemmen en vervolmaking tot 8 jaar) en alle competitiezwemmers. En tot slot alle competitie en recreatieve baantjeszwemmers.   

   

  De federaties zeggen bereid te zijn om hun plannen verder toe te lichten en vragen de ministers van Sport hun verzoek in overweging te nemen.

  Na de Veiligheidsraad: zwembaduitbaters willen heropenen