Sportieve logica of desinteresse voor 1B? "Alle kansen om promotiematch nog te spelen"

  Pro League-voorzitter Peter Croonen is ervan overtuigd dat de goede beslissing is genomen.

  Het seizoen is officieel afgelopen, maar Beerschot en OHL moeten de eindstrijd nog tot het bittere eind rekken. Analist Peter Vandenbempt kan de onvrede bij de promotiekandidaten wel begrijpen, maar Pro League-voorzitter Peter Croonen blijft achter "de minst slecht denkbare optie" staan.

  "Moe, maar tevreden", was de samenvatting van Pro League-voorzitter Peter Croonen na de Algemene Vergadering. "Ik ben ervan overtuigd dat we een goede beslissing hebben genomen, maar ik begrijp ook dat niet iedereen gelukkig is met deze beslissing."

   

  Vooral OHL en Beerschot, die strijden om het plekje van Waasland-Beveren in 1A in te nemen, hebben reden tot klagen. Ze moeten de terugwedstrijd van de promotiefinale afwerken voor de start van het nieuwe seizoen en moeten uiterlijk op 31 mei de krijtlijnen hebben uitgetekend (waar en wanneer?). Anders dreigt Westerlo - de club met het hoogste aantal punten in beide periodes - de lachende derde te worden.

   

  "In 1A vonden we het sportief voldoende duidelijk na 29 van de 30 speeldagen om een kampioen en een degradant aan te duiden", verklaart Croonen. "Ook in 1B moet de sportieve logica primeren. Daar is maar één match van de twee promotiewedstrijden gespeeld en is het beter om de andere wedstrijd nog te laten spelen."

   

  "Ik begrijp dat het zonder publiek en een andere kern niet ideaal is. Maar het is nog altijd beter dan een administratieve beslissing. Ze mogen de wedstrijd nog spelen tot het laatste moment, waarop het nieuwe seizoen begint. Die wedstrijd zal dus met quasi zekerheid worden gespeeld."

  "Een week voor de start van de competitie weet je nog niet of je in 1A of 1B speelt"

  Analist Peter Vandenbempt vond het "stuitend" om Croonen over "een sportieve" beslissing te horen praten. "Het maakt het verschil tussen het kerkhof van 1B of de hemel van 1A", zegt hij. "Ik vraag me af of Bruno Venanzi (Standard) en Michel Louwagie (AA Gent) in die situatie voorzitter zouden willen zijn van OHL of Beerschot."

   

  "Een week voor de start van de competitie weet je nog niet of je in 1A of 1B speelt. Je weet niet of je een kern moet hebben om te kunnen concurreren in 1A of het met een fors teruggeschroefd budget moet rooien in 1B. Het getuigt van een totale desinteresse voor de ploegen in 1B, vind ik."

  Ik vraag me af of Bruno Venanzi (Standard) en Michel Louwagie (AA Gent) in die situatie voorzitter zouden willen zijn van OHL of Beerschot.

  Peter Vandenbempt

  "9 kansen op 10 wordt promotiefinale gespeeld"

  "Ik zou ondanks alle nadelen toch altijd een sportieve mogelijkheid verkiezen", repliceerde Croonen. "Er is geen aanknopingspunt in het reglement voor deze situatie. Moeten we dan Beerschot als promovendus aanduiden op basis van die ene wedstrijd? We creëren dus alle kansen om de promotiefinale nog te spelen."


  "Ik geef toe dat het een groot nadeel is voor beide ploegen om een budget en een kern samen te stellen. 9 kansen op 10 kan die wedstrijd worden gespeeld, als de zomermercato nog volop aan de gang is. Het is niet ideaal, maar we zitten nu eenmaal in een coronacrisis."

  "Met overgangsperiode smeer je probleem uit"

  Er was ook een alternatief scenario uitgewerkt, waarbij 18 ploegen in 1A spelen: met Waasland-Beveren, OHL en Beerschot. Waarom heeft dat voorstel de Algemene Vergadering niet gehaald? "Dat voorstel zou nooit een meerderheid van 80 procent hebben gehaald", zegt Croonen.

   

  "We hebben lang nagedacht over een overgangsperiode van drie jaar, maar dat werd te lang. Je smeert dan het probleem met stijgers en dalers uit over meerdere seizoenen, met dan ook het risico op juridische disputen. Als dan op het gegeven moment het signaal komt uit de K11-familie dat er geen draagvlak is voor het voorstel, dan moet je voor het andere scenario gaan."

   

  "En dat is de minst slecht denkbare optie. De Raad van Bestuur had de verantwoordelijkheid om een voorstel op tafel te krijgen dat die grens van 80 procent kon halen. Als je met twee voorstellen naar de Algemene Vergadering gaat, is de kans groter dat geen enkel voorstel het haalt. En dan is er niks: geen kampioen, geen stijger en geen daler. Dat is ook niet de juiste uitkomst."

  De Raad van Bestuur had de verantwoordelijkheid om een voorstel op tafel te krijgen dat die grens van 80 procent kon halen.

  Peter Croonen

  Lees ook: