Geen Ironman in Hawaï in 2020: editie is verplaatst naar februari

  De start van de Ironman in Hawaï is altijd een spektakel.

  De Ironman van Hawaï, de meest prestigieuze triatlon van het jaar, gaat in 2020 niet door. De organisatoren hebben de wedstrijd verplaatst van 10 oktober naar 6 februari 2021 door de gevolgen van het coronavirus.

  Er gingen de afgelopen weken al stemmen op om de Ironman in Hawaï uit te stellen en de organisatoren hebben eindelijk de knoop doorgehakt. Er komt in 2020 geen editie, die wordt afgewerkt begin februari.

   

  "Er zijn te veel onzekerheden door de pandemie: de regels rond massa-evenementen, reisbeperkingen en de kwalificatiemogelijkheden voor de atleten", klinkt het bij de organisatie van de Ironman. "Daarom kan de wedstrijd niet doorgaan in oktober."

   

  Het gevolg is dat er in 2021 twee edities van de Ironman van Hawaï zullen plaatsvinden: op 6 februari en op 9 oktober. "Dit is geen precedent. In 1982 waren er ook al twee Ironmans van Hawaï, al waren de omstandigheden toen helemaal anders."

   

  Ook het officieuze WK halve afstand, de Ironman 70.3, gaat dit jaar niet door. Dat moest normaal gezien op 28 en 29 november doorgaan in Nieuw-Zeeland. Een nieuwe datum, mogelijk begin 2021, werd nog niet bekendgemaakt.

  Vorig jaar was de Duitser Jan Frodeno de beste in de Ironman van Hawaï. Bart Aernouts was de beste Belg op de 9e plaats. In 2018 stond Aernouts nog als 2e op het podium.