Burgemeester over BK: "1/11 was geen optie, we rijden langs 4 kerkhoven"

  " "

  Burgemeester Gino Devogelaere wil nog maar wat graag het BK organiseren.

  De Belgische wielerbond heeft dinsdag 22 september naar voren geschoven als nieuwe datum voor het BK op de weg bij de elite (m/v) in Anzegem. Burgemeester Gino Devogelaere wil graag organiseren: "Maar we weten nog niet of het zal mogen. De volksgezondheid gaat voor", vertelde hij aan Sporza.

  Het BK in Anzegem had op 21 juni moeten gereden worden, maar corona gooide roet in het eten. De Belgische bond stelde vandaag 22 september als nieuwe datum voor. 

   

  De burgemeester geeft toelichting bij die beslissing: "22 september is de dag van de Textielprijs in Vichte (een koers in de deelgemeente van Anzegem, red). Door de coronamoeilijkheden moet je echter niet te veel vooropstellen, want het programma is al druk."

   

  "Het zal echter afwachten zijn of het toegelaten zal worden, want de volksgezondheid staat voorop. We zeggen nu wel 22 september, maar dat kan allemaal nog veranderen. Niets ligt vast."

   

  Over de dinsdag maakt Devogelaere zich niet veel zorgen: "De mensen zullen wel een dag verlof nemen om naar de koers te komen. Normaal is het de Textielprijs, daar komen ook veel mensen op af."

  Niets ligt vast, alles kan nog veranderen.

  Burgemeester Gino Devogelaere

  "Bond past bij, veel sponsoring kwijt"

  Vraag is of er wel toeschouwers mogen komen kijken in deze coronatijden. "Misschien moeten we wel organiseren zonder publiek", beseft de burgervader. "Dat zou financieel een grote tegenslag zijn, maar de wielerbond heeft beloofd dat ze financieel zullen tussenkomen.

   

  "Wij willen de bond niet in de steek laten en de bond wil ons niet in de steek laten. Wij blijven organisator en zouden graag hebben dat het doorgaat."

   

  Sponsoring is nog een ander verhaal: "We zijn nu 60 à 70 procent van onze sponsors kwijt", legt Devogelaere uit. "Er zijn firma's die zeggen dat ze moeilijk een koers kunnen sponsoren als ze mensen moeten afdanken."

   

  "Het prijskaartje van de sponsoring zal dus helemaal anders zijn. We wachten af en hopen op het beste. We moeten vooruit."

   

  De burgemeester hoopt dat tegen dan alle cafés en horecazaken allemaal open zullen zijn. "Dat zal wel, denk ik, want anders heeft het allemaal niet veel zin. Wij organiseren, maar het is enorm belangrijk dat die mensen daarvan profiteren."

  Ik hoop dat tegen dan alle cafés en horecazaken weer open zijn, ik denk het wel, want anders heeft het allemaal niet veel zin.

  Burgemeester Gino Devogelaere

  "Hopelijk geen annulatie 14 dagen ervoor"

  Het zal wellicht een ander volksfeest worden dan de gemeente zich had voorgesteld. "Dat zien we wel, want de mensen hebben niet veel kans om veel koersen te gaan bekijken in de streek. Deze koers is bijzonder."

   

  "Ik denk dat het wel een feest zal worden. Ik hoop alleen dat we kunnen organiseren en dat we niet door problemen met de volksgezondheid 14 dagen of 1 maand ervoor de koers moeten schrappen. Dat zou helemaal slecht zijn." 

  "1 november was geen optie: 4 kerkhoven op circuit"

  Devogelaere lichtte ook al een tipje van de sluier op aangaande het parcours: "Een afgesloten parcours op een dinsdag is moeilijk. We hebben dat al eens meegemaakt bij het BK tijdrijden. Dat is een probleem voor de middenstand en iedereen die in een parcours zit dat van 9u 's ochtends tot 18u 's avonds is afgesloten. Je kunt niet binnen en niet buiten. Op een zondag is dat makkelijker te regelen."

   

  Of op een feestdag. 1 november lag ook op tafel als mogelijke BK-datum. "Wij hebben echter meteen gezegd dat dat absoluut niet kon. We hebben op het circuit 4 begraafplaatsen waar de koers voorbijkomt."

   

  "De mensen willen op 1 november, en zeker in een jaar met deze coronacrisis, hun overledenen gaan bezoeken. Niet iedereen is ook koersliefhebber."

  Bekijk het volledige interview met de burgemeester: