Vlaamse minister zet in op "Blijven fietsen allemaal", ook bij corona-exit

  " "

  Vlaams minister Lydia Peeters geeft het goede voorbeeld bij de start van de nieuwe campagne in Leuven.

  Nu heel wat Vlamingen door de coronacrisis noodgedwongen de fiets (her)ontdekt hebben, willen Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) hen aanmoedigen om die goede gewoonte vol te houden. "Heel wat voordelen, niet alleen qua mobiliteit, maar ook qua gezondheid."

  Vanochtend lanceerde Peeters (Open Vld) de nieuwe campagne daarvoor in Leuven. Die is trouwens niet geheel verrassend getiteld: "Blijven fietsen allemaal". Peeters zelf gaf alvast het goede voorbeeld, de naam van het project was op het fietspad gekalkt en wielercommentator Michel Wuyts moedigde fietsers aan.

   

  Wuyts: "Koning fiets is terug. Elegant en efficiënt. Kijk hem snijden door het landschap. De wereld is jouw schouwtoneel.”

   

  Peeters ontwikkelde een toolbox rond duurzame mobiliteit, waarmee ze de lokale besturen wil ondersteunen om maatregelen te nemen om fietsen, maar ook wandelen, te (blijven) stimuleren.

  Koning fiets is terug. Elegant en efficiënt. Kijk hem snijden door het landschap. De wereld is jouw schouwtoneel.

  Michel Wuyts moedigt fietsers aan

  Meer dan helft van Vlamingen woont op minder dan 15 km van werk

  Nu de economie geleidelijk aan wordt heropgestart en de scholen opnieuw  opengaan, wordt bekeken hoe de publieke ruimte (tijdelijk) herverdeeld kan worden.

   

  De fiets kan daarin een belangrijke rol spelen, zeker omdat uit onderzoek van mobiliteitsclub VAB blijkt dat 1 op de 10 automobilisten voor zijn
  woon-werkverkeer de voorbije weken is overgestapt naar de fiets.

   

  "Die positieve fietstendens moeten we samen met andere duurzame verplaatsingen aanhouden en aanmoedigen", zegt minister Peeters.

   

  "Meer dan de helft van de Vlamingen woont op minder dan 15 kilometer van het werk, een afstand die perfect te overbruggen is per fiets. Voor deze groep, net als voor talloze schoolgaande kinderen en jongeren, is de fiets het beste alternatief voor de auto."

   

  De toolbox bevat concrete acties die lokale overheden kunnen invoeren, zoals een fietsstraat, het verbreden van fiets- en wandelpaden en zebrapaden, zodat mensen op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven.

  3 miljoen euro voor (tijdelijke) schilderwerken

  Andere maatregelen kunnen extra fietsstallingen zijn in de buurt van scholen, winkels en bedrijventerreinen. Voor de herinrichting maakt de minister 3 miljoen euro vrij: "2 miljoen voor de gemeentelijke wegen, 1 miljoen voor gewestwegen."

   

  "Dat kan dienen voor schilderwerken en tijdelijke ingrepen. Zeker in deze tijd dat de scholen opnieuw opengaan. Hiermee kunnen we zorgen voor social distancing en duurzame verplaatsing."


  De minister werkt samen met VSV. Woordvoerder Werner De Dobbeleer: “Enorm veel mensen zijn beginnen te fietsen of zeker blijven fietsen met de coronacrisis. Ze hebben ondervonden dat dat ook zeer veel voordelen oplevert, niet alleen voor de mobiliteit, maar ook voor de gezondheid.”


  Nog een opvallend nieuwtje over fietsen in coronatijd is dat in de eerste 2 weken van de lockdownmaatregelen de helft minder ongevallen met fietsers plaatsvonden. De ongevallen met dode en zwaargewonde fietsers daalden met een kwart.