• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Peter Vandenbempt: "16 clubs met kortere play-offs en Westerlo naar 1A? Dat ligt nu op tafel"

  pizzacourier

  Pizza voor de leden van de raad van bestuur.

  Coup de théâtre in de Raad van Bestuur van de Pro League. Na 3,5 uur vergaderen is het voorstel dat de werkgroep op tafel had gelegd afgevoerd en hebben de leden beslist dat er morgen zal gestemd worden over het behoud van de huidige formule: 16 ploegen in 1A met - voor 1 seizoen - verkorte play-offs. Waasland-Beveren degradeert naar 1B en Oud-Heverlee Leuven en Beerschot moeten alsnog de terugmatch van de finale spelen. Als dat niet lukt, dan promoveert Westerlo. Club Brugge en Antwerp mogen de bekerfinale (proberen te) spelen.

  Ziet onze voetbalcompetitie er zo uit?

  • 16 clubs
  • kortere play-offs
  • nieuwkomer: OHL, Beerschot of Westerlo
  • degradant: Waasland-Beveren
  • 1e speeldag: weekend van 8 augustus

  Competitie met 18 clubs van tafel geveegd

  Na drie weken, tal van moeizame vergaderingen en veel telefoneren had de werkgroep vanmiddag dan toch een uitgewerkt, allesomvattend voorstel klaar waar zes van de zeven leden zich konden in vinden. Enkel Michel Louwagie van AA Gent  bleef dwarsliggen.

   

  Concreet: de volgende drie seizoenen zou 1A bestaan uit 18 ploegen, met Waasland-Beveren, Beerschot en Oud-Heverlee-Leuven. Na een reguliere competitie met 34 wedstrijden, volgden nog ingekorte play-offs: nummers 1 t/m 4 voor de titel en de Europese plaatsen, nummers 5 t/m 8 voor een Europees ticket, al dan niet na een barrageduel met een ploeg uit Play-off I.

  Michel Louwagie

  Michel Louwagie bleef dwarsliggen.

  Ingekorte play-offs blijven 1 seizoen overeind

  Bedoeling was om uiterlijk over vier jaar opnieuw met 16 ploegen te spelen. De eerste twee seizoenen zou er 1 daler zijn en 1 ploeg die barrage speelt tegen een tweede club uit 1B, eventueel economische dalers werden niet vervangen. Indien nodig zouden er dan aan het eind van het derde seizoen 3 dalers zijn (zonder barragist) om tot 16 te komen.

   

  Maar onder impuls van Mehdi Bayat en Bruno Venanzi en uiteraard Michel Louwagie werd het voorstel aangevallen – ze beweerden dat er nooit een 80 procent meerderheid zou gevonden worden – en finaal werd het van tafel geveegd. Enkel de ingekorte play-offs werden voor 1 seizoen behouden.

  Bruno Venanzi

  Ook Standard-voorzitter Bruno Venanzi (l) was geen voorstander.

  Toch nog OHL - Beerschot en Antwerp - Club Brugge

  Beerschot en OHL moeten ten laatste op 31 mei laten weten of en waar ze hun terugwedstrijd kunnen organiseren – net als Club Brugge en Antwerp voor de bekerfinale – en als dat niet lukt, is Westerlo dankzij het hoogst aantal punten over het hele seizoen de lachende derde. Mehdi Bayat had eerder al gezegd dat ze die wedstrijd om de promotie in... Duitsland kunnen gaan spelen.

  duel in OHL - Beerschot

  Trekken OHL en Beerschot naar Duitsland om hun duel af te werken?

  Op naar een woelige Algemene Vergadering

  Morgenvroeg zullen de profclubs ingelicht worden over het voorstel, maar het laat zich raden dat er bij Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven grote onvrede is en dat de Algemene Vergadering van morgenmiddag (om 16u) woelig belooft te worden.

   

  Wat er moet gebeuren indien dit voorstel het alsnog niet haalt, is niet duidelijk.  De nieuwe competitie in de Jupiler Pro League moet beginnen op 7 augustus.

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt volgt het voetbal ook achter de schermen.

  VIDEO: De Raad van Beheer komt aan op de voetbalbond

  De Raad van Bestuur debatteerde over het voorstel dat een werkgroep heeft uitgewerkt om uit de impasse te geraken. In die stuurgroep zaten Peter Croonen (Racing Genk), Michel Louwagie (AA Gent), Karel Van Eetvelt (Anderlecht), Eddy Cordier (Zulte Waregem), Joseph Allijns (KV Kortrijk), David Meekers (STVV) en Philippe Bormans (Union).

  Er moest natuurlijk ook gegeten worden: