Carlos Sainz jr, klaar om bij Ferrari uit de schaduw van Max Verstappen te treden?

  Max Verstappen en Carlos Sainz in 2016.

  De geruchtenmolen had het bij het rechte eind: Carlos Sainz jr. kruipt na dit seizoen in een Ferrari. De 25-jarige Spanjaard neemt het zitje en het stuur over van Sebastian Vettel. Sainz kan in de voetsporen van Fernando Alonso proberen te treden en breidt het trosje jonge potentiële wereldkampioenen nog wat uit. Of moet hij in de schaduw van goudhaantje Charles Leclerc racen?

  De naam van Carlos Sainz jr. doet bij de autosportliefhebbers wel een belletje rinkelen.

   

  De toekomstige Ferrari-rijder is de zoon van Carlos Sainz, tweevoudig wereldkampioen rally (1990 en 1992) en drievoudig winnaar van de Dakar-rally (2010, 2018 en 2020).

   

  De liefde voor de autosport werd dus met de paplepel meegegeven, maar ook Fernando Alonso heeft het pad van Sainz mee uitgestippeld. Landgenoot Alonso werd in 2005 en 2006 wereldkampioen Formule 1.

   

  "Het verlangen om in de voetsporen van Fernando te treden, is geboren toen ik hem voor het eerst ontmoet heb. Dat was in de GP van Spanje in 2006. Wat ik daar als kind beleefd heb, wil ik ook als volwassene meemaken", vertelde Sainz enkele jaren geleden in L'Equipe over zijn Spaanse inspirator.

  Carlos Sainz en Fernando Alonso in 2018.

  Podiumplaats in Brazilië

  In 2015 kon Sainz - bouwjaar 1994 - zijn eerste stapjes zetten in de koningsklasse van de autosport. Sainz debuteerde bij Toro Rosso, de satellietformatie van grote broer Red Bull.

   

  Ploegmakker bij Toro Rosso was ene Max Verstappen, die op zijn 17e al in de bovenste schuif lag van de patrons bij de Oostenrijkse drankenproducent.

   

  Een promotie naar Red Bull hing niet meteen in de lucht, waarna Sainz de overstap maakte naar Renault in 2018.

   

  Die renstal trok vorig jaar dan weer Daniel Ricciardo aan, waardoor Sainz richting McLaren werd gedreven. Daar nam hij de plaats in van... Fernando Alonso.

   

  Sainz bewees in de McLaren zijn betrouwbaarheid en regelmaat. Een eerste podiumplaats veroverde hij in Brazilië, weliswaar in aparte omstandigheden.

   

  Er zat geen cérémonie protocolaire in voor de Spanjaard, aangezien hij pas op het podium kwam na de schrapping van Lewis Hamilton.

   

  Hij sloot het WK af op de 6e plaats, de eerste rijder in het spoor van de 3 topteams Mercedes, Red Bull en Ferrari.

  De teams van Carlos Sainz jr:
      WK-eindstand
  2015 Toro Rosso 15e
  2016 Toro Rosso 12e
  2017 Toro Rosso/Renault 9e
  2018 Renault 10e
  2019 McLaren 6e (1 podiumplaats)
  2020 McLaren -
  2021 Ferrari -

  Titanenduel of een schaduwrol?

  Dit seizoen - of wat er van het seizoen nog rest - kan Sainz zich nog klaarstomen in zijn McLaren.

   

  Volgend seizoen neemt hij de fakkel over en kan hij zich mengen in de titelstrijd tussen de jonge stieren - met ploegmakker Charles Leclerc en Max Verstappen op kop.

   

  Of moet Sainz zich bij Ferrari schikken in een rol zoals Bottas bij Mercedes? De Fin opereert er netjes in de schaduw van 6-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton.