• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Volleybalclub Roeselare: "Met spelers naar beachvolleyterrein"

  Steven Vanmedegael, coach van Roeselare.

  Na de Nationale Veiligheidsraad van vanmiddag blijven vooral indoorsporten op hun honger zitten. Zij worden nog altijd in de wachtkamer gehouden, maar kunnen ook iets creatiever omspringen met de nieuwe versoepelingen. Dat is ook het plan van volleybalgrootmacht Roeselare.

  In de mededeling van premier Sophie Wilmès vanmiddag ging het enkel over een eerste fase in het sportstappenplan. "Sporttrainingen en -lessen mogen vanaf 18 mei weer bij sportclubs in openlucht plaatsvinden, met maximaal 20 personen", klonk het.

   

  Zaalsporten vallen nog altijd uit de boot. "Het is spijtig dat we nog altijd geen vooruitzicht hebben", reageert Steven Vanmedegael, coach van Roeselare.

   

  "We moeten wel een opsplitsing maken tussen onze eerste ploeg en de jeugdwerking. Bij de eerste ploeg werd het fitnessmateriaal verdeeld onder de spelers die in België verblijven."

   

  "Zij konden het krachtgedeelte thuis doen en konden ook de cardiotrainingen afwerken door te lopen of te fietsen. Na de nieuwe maatregelen kunnen we met meer dan 2 spelers en een trainer samenkomen."

   

  "We kunnen de groep in 2 of 3 verdelen en naar een beachvolleybalterrein gaan, om daar aan enkele sporttechnische zaken te werken. Springen en slaan zijn belangrijk voor de explosiviteit van de benen en de schouders. Het is belangrijk dat het verlies niet te groot is met het oog op volgend seizoen."

   

  "En dan is het afwachten wanneer we weer in onze zaal kunnen. Beachvolleybal is natuurlijk een totaal andere sport, maar het is een alternatief. Er zijn gelijklopende technische vaardigheden."

  We kunnen de groep in 2 of 3 delen verdelen en naar een beachvolleybalterrein gaan, om daar aan enkele sporttechnische zaken te werken.

  Steven Vanmedegael, coach Roeselare

  "Jongeren moeten op recreatieve manier omgaan met hun sport"

  Voor de eerste ploeg kan een tussentijdse oplossing uitgewerkt worden, voor de jeugd liggen de kaarten anders. "Zij moeten op een recreatieve manier omgaan met hun sport. In de tuin, met hun familie."

   

  "Ze zullen maandenlang niet veel kunnen doen. Na de richtlijnen van vandaag moet er met een trainer gewerkt worden en misschien vinden we een groot domein."

   

  "Ze leren op die jonge leeftijd volleyballen en als je enkele maanden amper iets kunt doen, dan moet je bij manier van spreken weer vanaf 0 beginnen. Dat is jammer op sporttechnisch vlak en ook het sociaal contact met hun vriendjes en trainer valt weg."

   

  Volleybal in competitieverband lijkt helemaal verre toekomstmuziek. Is dat nefast voor de profspelers? "In normale zomers wordt er normaal goed doorgetraind en veel spelers trekken naar hun nationale ploeg. Er is normaal geen grote onderbreking."

   

  "Voor sommigen zal dit een voordeel zijn. Oudere spelers kunnen hun lichaam laten rusten, maar hoe meer je gerust hebt, hoe langer de heropstart zal duren. En het blijft koffiedik kijken hoe de heropstart van de competitie zich ontwikkelt."