Premier: "Vanaf maandag weer trainingen in openlucht mét coach en maximaal 20 personen"

  " "

  Sophie Wilmès: alleen over 1e stap in adviesplan van minister van Sport is beslist.

  Premier Sophie Wilmès heeft vanmiddag maar weinig gezegd over sport op de Nationale Veiligheidsraad, die de 2e fase (vanaf 18/5) van de exitstrategie aankondigde. Vanaf maandag kunnen trainingen of sportlessen in regulier clubverband weer, weliswaar met minder dan 20 personen en mét een coach.

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts maakte na de Veiligheidsraad van vorige week een stappenplan bekend, dat hij in overleg met zijn regionale collega's en de sportsector als advies aan de GEES (de groep experts die de exitstrategie moet uitwerken) voorlegde. Premier Wilmès (MR) bevestigde enkel de 1e van 6 stappen. Over de andere stappen moet nog beslist, ten vroegste op 8 juni.

   

  "Sporttrainingen en -lessen mogen vanaf 18 mei weer bij sportclubs in openlucht plaatsvinden, met maximaal 20 personen", bevestigde Wilmès. "De aanwezigheid van een coach is verplicht."

   

  Wilmès benadrukte dat bij de sporttrainingen en -lessen altijd de maatregelen rond social distancing, die gelden om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, opgevolgd moeten worden. "Een oefenmatch kan dus niet", verduidelijkt Vlaams minister-president Jan Jambon. "Indoorsport? Dat vonden de specialisten op dit moment nog te verregaand."

   

  Op de vorige Veiligheidsraad viel al de beslissing om sportwedstrijden minstens tot 31 juli te verbieden, terwijl tot 31 augustus massa-evenementen niet zijn toegelaten in ons land.

   

  Wat de indoorsporten, de sportkampen en het vervolg van de sportcompetities betreft, liet Wilmès weten dat er meer info zal volgen zodra er een akkoord is met de GEES. Voor 8 juni zal er qua sport evenwel niets veranderen. Kantines bij sportclubs blijven ook gesloten.

  Jan Jambon: "Oefenmatch kan nog niet"