Poll onder NBA-spelers toont "overweldigend" verlangen om seizoen af te maken

  " "

  Zion Williamson.

  De spelersvakbond van de NBA, de National Basketbal Players Association, heeft een informele poll gehouden onder de NBA-spelers. De anonieme bevraging zou "een overweldigende steun" geven aan elk plan waarbij het seizoen veilig kan hervatten in deze coronatijden.

  De resultaten van de poll worden niet bekendgemaakt en ook de methodologie is niet helemaal duidelijk. Zo zouden alle spelers - meer dan 400 - gewoon een simpele sms hebben gekregen met de vraag of ze dit seizoen nog wilden spelen, te beantwoorden met ja of neen.

   

  Afhankelijk van de regio was de vraagstelling ietwat anders, ook over het aantal polldeelnemers bestaat geen uitsluitsel. Maar een bron dichtbij de resultaten van de NBA-poll zag een "overweldigende" wens van de NBA-spelers om dit seizoen nog niet op te geven.

   

  Volgens een bericht van ESPN zouden alle vedetten - LeBron James, Anthony Davis, Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo, Kawhi Leonard, Stephen Curry, Damian Lillard en Russell Westbrook - in een aparte conference call allemaal achter een veilige heropstart staan.

  Vrijdag krijgen spelers maar 75 procent van hun loon

  De NBA schortte het seizoen op 11 maart op met nog 259 wedstrijden op de planning, zowel reguliere als play-offmatchen. Op de 4 betaaldagen die sindsdien volgden, zijn de spelers steeds voor de volle 100 procent betaald. Maar daar komt vanaf vrijdag verandering in, dan gaat er 25 procent van het loon af.


  Als het reguliere seizoen niet meer hervat, kunnen alle spelers samen ruwweg 850 miljoen dollar (784 miljoen euro) verliezen. Maar dat is enkel in het geval dat de NBA zijn absolute recht uitvoert om 1,08% van elk spelersloon in te houden voor elke geannuleerde wedstrijd.


  Officieel zijn er voor dit seizoen nog geen wedstrijden definitief afgelast. De beperking van 25 procent voor nu vrijdag werd afgesproken tussen de liga en de spelersvakbond in de veronderstelling dat het seizoen zal ingekort worden.


  Een handvol teams hebben sinds vorige week hun trainingsfaciliteiten weer geopend, maar enkel voor individuele trainingen. De idee van NBA-commissaris Adam Silver zou zijn om het seizoen zonder fans en op een centrale plaats (Disney World of Las Vegas) af te werken. Dat scenario zou door een overgroot deel van de NBA-spelers goed ontvangen zijn, zij het met de nodige bezorgdheid over de veiligheid. Voor juni valt er normaal geen beslissing.