Leverkusen repeteert met spookduel: "Mentaal experiment dat nooit is uitgevoerd"

  Leverkusen speelt maandag bij Werder Bremen.

  Komend weekend is het zover: de Bundesliga trapt het seizoen weer op gang tijdens de coronacrisis. Leverkusen moet maandag aan de bak op het veld van Werder Bremen. Coach Peter Bosz liet zijn spelersgroep vandaag al eens wennen aan de uitzonderlijke wedstrijdomstandigheden. 

  "Het wordt een mentaal experiment dat nooit is uitgevoerd,’’ zegt Peter Bosz, de Nederlandse trainer van Leverkusen, bij ad.nl.

   

  "Nog nooit is ergens een competitie beëindigd met zes weken van alleen maar spookwedstrijden. Geen speler en geen trainer heeft hier ervaring mee. En dat nog los van de situatie met corona."

   

  In de BayArena, de thuishaven van Leverkusen, werd vandaag een generale repetitie gehouden. "We hebben een onderlinge trainingspartij 11 tegen 11 gespeeld met zoveel mogelijk ‘wedstrijdechte’ elementen."

   

  "Dus met een scheidsrechter. Met vers gekalkte lijnen. Met muziek door de speakers en lampjes op de reclameborden die opflikkeren bij een goal. Hoe klinkt de galm van een leeg stadion? Dat moeten spelers ervaren, zo goed en kwaad als dat gaat."

   

  Leverkusen bereidt de match voor in groepsquarantaine in een hotel. Dat moet van de Duitse regering. "Letterlijk iedereen die bij de ploeg betrokken is, moest mee. Tot de perschef aan toe. In totaal 61 man!"

   

  "We pendelen elke dag in drie spelersbussen tussen hotel en trainingsveld. Hoort bij het protocol. Als wij weg zijn om te trainen, reinigen kamermeisjes de boel. Ze dragen net als wij mondkapjes en dat geldt ook voor het weinige andere hotelpersoneel. Het geeft een spooky aanblik."

  "Niemand loopt met een zwaar gemoed rond"

  "Na de eerste wedstrijd is die verplichte hotelquarantaine voorbij en mag ieder naar zijn eigen huis", legt Peter Bosz uit.

   

  "Maar daar start een familiequarantaine. Die loopt tot het einde van het seizoen. Mijn vrouw mag nog wel boodschappen doen, maar ik mag straks alleen voor de trainingen en de wedstrijden de deur uit. Ik ben net opa geworden, mag al tien weken die kleine niet vasthouden en dat duurt dus nog wel even voort."

   

  De Nederlandse T1  beseft dat de hele wereld meekijkt, maar ervaart geen angst. Ook niet bij zijn spelersgroep.

   

  "Niemand loopt met een zwaar gemoed rond. Ik zit zelf in een risicogroep. 56 jaar en astma. Maar we worden vaak getest en ook de vierde testronde gaf vandaag geen enkele positieve uitslag."

   

  "Ik denk dat het verantwoord is om het voetbal weer op te starten. Maar kan ik garanderen dat alles goed gaat? Nee. En dat we de competitie ook uitspelen? Nee. Eén speler die positief test, die kun je nog uit de training halen. Maar bij drie of vier spelers tegelijk weet ik dat niet."

  Ik denk dat het verantwoord is om het voetbal weer op te starten. Maar kan ik garanderen dat alles goed gaat? Nee. En dat we de competitie ook uitspelen? Nee.

  Peter Bosz

  "Nog langer niet spelen overleeft bijna geen enkele club"

  Peter Bosz was aanvankelijk geen voorstander van een hervatting, maar moet mee met de stroom.

   

  "Ik snap dat er geen andere keus is. De mensen hier hebben me duidelijk gemaakt: als we niet gaan spelen, zijn er in mei twee Bundesligaclubs failliet."

   

  "Voor het einde van het seizoen zijn dat er zes. En nog langer niet spelen overleeft bijna geen enkele club. Dan is er helemaal géén betaald voetbal meer. Dus ja, dan vind ik het goed dat er toch gevoetbald wordt zonder fans."