• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sonck: "Kijk niet uit naar voetbal zonder publiek, maar ga toch kijken"

  Het lege stadion van topclub Borussia Dortmund.

  Het lege stadion van topclub Borussia Dortmund.

  Nog een paar keer slapen en we kunnen weer naar het voetbal kijken, het echte voetbal. Vanaf zaterdag rolt de bal weer in de Bundesliga en worden de laatste 9 speeldagen op gang getrokken. Er zal ongetwijfeld meer naar de Bundesliga gekeken worden dan ooit. Maar wat is nu eigenlijk de kracht van de Duitse competitie? Sporza sprak erover met ex-Mönchengladbach-spelers Filip Daems en Wesley Sonck.

  "Voetbal in Duitsland is één groot feest"

  "Wat de Bundesliga zo mooi maakt, is de uitstraling van de
  “Tradizionsvereine”, de traditieclubs, zoals er in Duitsland tientallen zijn,
  allemaal met een hondstrouwe aanhang", vindt Wesley Sonck.

   

  "Voetbal in Duitsland is, meer dan in andere landen, een echt familiegebeuren", pikt Filip Daems in. "De supporters van beide ploegen lopen gewoon door mekaar en nooit zijn er problemen. Voetbal in Duitsland is één groot feest."

   

  "Het is niet toevallig in Duitsland dat de supporters de meeste aandelen in handen hebben van hun favoriete clubs, daardoor is de verbondenheid nog groter."


  Sonck: "De Premier league verkoopt zich beter. Daarom is de uitstraling van de Engelse competitie nog groter dan de Duitse. Maar wat spelbeleving, sfeer en kwaliteit van het voetbal betreft, staat de Bundesliga minstens op hetzelfde niveau."

  Wat spelbeleving, sfeer en kwaliteit van het voetbal betreft, staat de Bundesliga op hetzelfde niveau als de Premier League.

  Wesley Sonck
  Wesley Sonck in zijn Mönchengladbach-periode.

  Wesley Sonck in zijn Mönchengladbach-periode.

  Totaalvoetbal

  "De laatste 10 jaar is het voetbal in Duitsland wel enorm veranderd sinds de invloed van Jürgen Klopp", weet Wesley Sonck.

   

  "Hij introduceerde het totaalvoetbal, waar Borussia Dortmund twee keer na mekaar kampioen mee werd, maar sindsdien verder gezet werd door onder meer het Leipzig van Julian Nagelsmann. Ook andere teams spelen enthousiast en offensief voetbal. Enkel Bayern heeft een andere stijl, iets behoudender en dodelijk efficiënt in de omschakeling."

  Bayern zal wel weer kampioen worden, zeker?

  Filip Daems

  Filip Daems: "Bayern is de maatstaf in Duitsland en de andere teams proberen daar ieder jaar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Alleen zou Bayern in de Champions League nog eens moeten uithalen, want daar loopt er iedere keer wel iets mis."


  Daems vond de Duitse competitie dit seizoen spannender dan ooit. "Maar je zal zien dat Bayern aan het einde van de rit toch weer kampioen wordt, de 8e titel op rij. Hoewel, ik denk dat ze nog tegen Dortmund en Leipzig moeten spelen. Wie weet?"

  Filip Daems speelde 10 jaar in Duitsland en was bij Gladbach zelfs kapitein.

  Iedere dinsdag het bos in

  Het is een cliché dat Duitsers fysiek top zijn, maar het klopt ook. "Ik heb in mijn carrière nooit zoveel gelopen als in Duitsland en ze lopen allemaal even goed", beweert Sonck.


  "Je moest topfit zijn om te kunnen overleven. Iedere dinsdag trokken we
  ook het bos in, iets wat ik in andere landen toch veel minder zie gebeuren. Het
  is niet voor niets dat ze in de slotfase vaak het verschil maakten en nog
  maken."

   

  "Toch blijf ik het vreemd vinden dat er zaterdag weer gewoon gevoetbald zal worden, al is het zonder publiek. En iedereen moet zich aan een pak coronaregels houden. Daar moet ik toch eens goed mee lachen."

  Knuffelen en spuwen mag niet, aan mekaars lijf hangen wel.

  Wesley Sonck

  "Je mag niet knuffelen na een doelpunt, maar bij een hoekschop aan mekaars lijf hangen dat mag wel. Vreemd. Nog iets bizars: je mag niet spuwen. Wat is dat nu voor iets? Het is doodnormaal dat voetballers de behoefte voelen om regelmatig opgehoopt speeksel weg te werken, dat is gewoon zo. Hoe kun je dat nu verbieden? Dat is alsof je renners zou vragen niet meer te snuiten."

  "Ik ga zaterdag wel kijken, omdat ik nieuwsgierig ben hoe het gaat lopen. Maar uitkijken naar voetbal zonder publiek doe ik hoegenaamd niet. En wat als na 2 weken blijkt dat 6 spelers van Bayern München besmet zijn? Dan wordt het hele boeltje wellicht weer stil gelegd. Het blijft een risicovolle affaire."

   

  Filip Daems: "Ik vraag me toch af welk niveau de ploegen zullen halen na twee maanden te hebben stilgelegen en met maar een paar weken groepstraining in de benen. Het zal toch anders zijn dan anders."