Virton krijgt ook voor BAS geen licentie, maar trekt naar rechtbank

  Sportief presteerde Virton prima het voorbije seizoen.

  Virton kan volgend seizoen niet meer aan de bak in eerste klasse B. De club kreeg ook van het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) geen licentie. Virton laat weten dat het naar de rechter stapt. De Luxemburgers eisen ook een gigantische schadevergoeding van de Belgische voetbalbond.

  Niet levensvatbaar

  Het BAS heeft beslist om ook Excelsior Virton geen proflicentie voor het seizoen 2020-2021 toe te kennen. Dat meldt de 1B-club zelf.

   

  Begin april werd Virton de licentie al geweigerd door de Belgische voetbalbond om financiële en administratieve problemen. Het dossier was onvolledig.

   

  Virton slaagde er niet in te bewijzen levensvatbaar te zijn in het seizoen 2020-2021. Heel wat bewijsstukken voor betalingen (lonen, RSZ, bedrijfsvoorheffing, belastingen, bondsschulden, stadionhuur en verzekeringen) ontbraken in het licentiedossier, net als een kosten- en inkomstenprognose en een vergelijk met vorig seizoen.

   

  Daarnaast beschikten niet alle trainers over de juiste diploma's, voldeed de club niet aan alle stadionvoorwaarden en slaagde Virton er niet in de garanties op tafel te leggen die het negatief bedrijfskapitaal van 2 miljoen euro konden dekken.

   

  Het team van eigenaar Flavio Becca reageerde furieus. Er werd klacht ingediend bij de Mededingingsautoriteit, Virton startte ook een procedure om de oneerlijke licentievoorwaarden aan te klagen en stapte ook naar het BAS om beroep aan te tekenen tegen de licentieweigering.

   

  In een urenlange zitting bepleitte hij woensdag de Luxemburgse zaak, maar meester Dupont moest uitstel vragen om een tiental extra stukken toe te voegen. Het BAS gaf Virton uitstel tot gisteren, waarna om 10u een nieuwe zitting per videoconferentie werd gepland. Zonder resultaat, want vandaag maakt Virton bekend geen licentie te krijgen.

   

  De club legt zich daar niet bij neer en trekt naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel in de hoop alsnog een licentie binnen te halen. Daarnaast dient Virton ook schadeclaim in tegen de Belgische voetbalbond (KBVB). De club wil alle investeringen en opgelopen schade in het licentiedossier verhalen op de KBVB. Virton raamt die kosten op 10 à 15 miljoen euro.

  Helft van matchen gewonnen in debuutseizoen

  Sportief is Virton een verlies in de eerste klasse B. In zijn eerste seizoen op profniveau zette het team prima resultaten neer met 14 zeges in 27 matchen. Virton legde gevestigde waarden als OHL, Beerschot of Westerlo het vuur aan de schenen.

   

  Wie volgend seizoen in 1B speelt, is nog koffiedik kijken. Beerschot en Oud-Heverlee Leuven hopen allebei te promoveren, Virton, Roeselare en Lokeren verdwijnen uit de competitie. Vrijdag zit de Pro League bij mekaar.