Sebastian Vettel en Ferrari gaan uit mekaar: "Gun het team alle succes"

  Sebastian Vettel

  Sebastian Vettel staat voor zijn 6e en laatste seizoen bij Ferrari.

  4-voudig wereldkampioen Sebastian Vettel verlaat Ferrari op het einde van het seizoen. De Italiaanse renstal verlengt het contract van de 32-jarige Duitser niet. "Ik wil de hele Ferrari-familie en alle tifosi over de hele wereld alvast bedanken", reageert Vettel, die de Italianen geen wereldtitel kon schenken.

  Ferrari: "Samen beslist"

  Na een samenwerking van 6 jaar gaan Sebastian Vettel en Ferrari dit jaar uit mekaar. Zijn contract wordt niet verlengd op het einde van het seizoen.

   

  "Een beslissing die wij samen met Sebastian hebben genomen", legt teambaas Mattia Binotto uit. "Voor beide partijen voelt dit het beste aan."

   

  "Het was geen gemakkelijke knoop om door te hakken, gezien de grote waarde van Sebastian als rijder en als persoon. Er is geen specifieke reden voor deze beslissing, behalve dat we samen in alle vriendschap tot het besef zijn gekomen dat het tijd is om de wegen te laten scheiden om zo onze respectievelijke doelen te bereiken."

   

  Dit seizoen wordt dus het laatste van Vettel in de rode auto. Vanwege de coronacrisis kon er nog geen enkele Grote Prijs worden afgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, floepen de lichten begin juli weer op groen. De Grote Prijs van Oostenrijk moet het kampioenschap alsnog op gang trappen.

  Vettel: "Gun Ferrari alle succes"

  Volgens Sebastian Vettel zelf spelen financiële motieven geen rol in de beslissing om de samenwerking te beëindigen. "Het financiële had geen belang in deze gezamenlijke beslissing. Dat is niet hoe ik denk wanneer er keuzes moeten worden gemaakt en dat zal het ook nooit zijn", onderstreept de Duitser, die naar de coronacrisis verwijst.

   

  "Wat er zich de voorbije maanden heeft afgespeeld, is voor velen een reden om na te denken over wat de echte prioriteiten in het leven zijn. Je moet je aanpassen aan de veranderde situatie. Ikzelf ga deze tijd gebruiken om na te denken over wat echt belangrijk is als het over mijn toekomst gaat."

   

  "Ferrari neemt een speciale plaats in de Formule 1 in en ik gun hen alle succes", vervolgt Vettel, die met de Italianen 14 GP's won. "Ik wil de hele Ferrari-familie en alle tifosi over de hele wereld bedanken voor de steun de voorbije jaren. Ik hoop met Ferrari nog een aantal mooie momenten te beleven, zoals al eerder is gebeurd."

  Geen 5e titel en voorbijgestoken door Leclerc

  Na zijn succesvolle periode bij Red Bull met 4 wereldtitels maakte Sebastian Vettel in 2015 zijn droom waar. Hij maakte de overstap naar Ferrari om er in de voetsporen te treden van zijn held Michael Schumacher.

   

  Helaas voor de Duitser begon Mercedes toen aan zijn dominantie in de Formule 1. In 2017 en 2018 beëindigde Vettel het seizoen als tweede, maar een 5e en nieuwe wereldtitel kwam er niet.


  Vorig seizoen werd Vettel nog eens voorbijgestoken door zijn jonge ploegmaat Charles Leclerc ook. Meer dan eens moest hij zijn meerdere erkennen in de 22-jarige Monegask. En dat deed pijn.

   

  Leclerc kreeg van Ferrari een nieuw contract tot 2024. Voor Vettel zou een nieuwe verbintenis van slechts één jaar op tafel hebben gelegen.

  Charles Leclerc en Sebastian Vettel

  Sebastian Vettel moest vorig seizoen zijn meerdere erkennen in zijn jonge ploegmaat Charles Leclerc.

  Sebastian Vettel bij Ferrari
  seizoen zeges eindstand
  2015 3: Maleisië, Hongarije en Singapore 3e
  2016 0 4e
  2017 5: Australië, Bahrein, Monaco, Hongarije en Brazilië 2e
  2018 5: Australië, Bahrein, Canada, Groot-Brittannië en België 2e
  2019 1: Singapore 5e
  2020    

  Schumacher? Giovanazzi? Hamilton?

  De vraag is nu wie volgend jaar de plaats inneemt van Sebastian Vettel bij Ferrari. De geruchtenmolen draait flink rond en verspreidt verschillende namen:

   

  • Antonio Giovinazzi (Italiaan - 26 jaar): ligt al onder contract bij Ferrari. Rijdt nu voor het kleinere team Alfa Romeo dat met een motor van Ferrari racet.

  • Mick Schumacher (Duitser - 21 jaar): zoon van 7-voudig wereldkampioen en Ferrari-legende Michael Schumacher. Maakt deel uit van de academie van het team en is momenteel actief in de Formule 2, de wachtkamer voor de Formule 1.

  • Carlos Sainz junior (Spanjaard - 25 jaar): zoon van rallylegende Carlos Sainz. Reed vorig jaar een mooi seizoen bij McLaren. Dit jaar loopt zijn contract af bij het team.

  • Daniel Ricciardo (Australiër - 30 jaar): de goedlachse coureur beleeft tot nu toe weinig plezier aan zijn overstap van Red Bull naar Renault. Bij Ferrari kan hij weer meedoen voor de prijzen. Heeft bovendien roots in Italië.

  • Lewis Hamilton (Engelsman - 35 jaar): de rijder van de voorbije jaren. Als 6-voudige wereldkampioen maakt hij deel uit van de Mercedes-carrosserie, maar wat als het Duitse topteam stopt met Formule 1? Dat gerucht doet de ronde. Mercedes zou wel nog actief blijven als motorleverancier in de Formule 1.
  Mick Schumacher

  Treedt Mick Schumacher in de voetsporen van zijn vader bij Ferrari?