• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Titelverdediger Richard Carapaz: "Wil mijn Giro-succes herhalen"

  Richard Carapaz

  Richard Carapaz met zijn Giro-trofee van vorig jaar.

  De Ronde van Italië wordt dit seizoen het hoofddoel van Richard Carapaz. De 26-jarige Ecuadoraan gaat in het najaar op zoek naar een tweede eindzege op rij in de Giro. "Ik wil er op mijn allerbest zijn", vertelt hij aan de RAI.

  Richard Carapaz kroonde zich vorig jaar tot eerste Ecuadoraanse winnaar ooit van een grote ronde. In de eindstand hield hij Vincenzo Nibali en Primoz Roglic achter zich. De Giro-winst leverde hem een transfer van Movistar naar INEOS op.

   

  "Nadat ik de Giro had gewonnen, waren het gekke tijden hier in Ecuador", zegt Carapaz, die in eigen land als een volksheld werd onthaald. "De mensen waren heel trots op mij en vereenzelvigden zich met mij. Iedereen voelde zich deel van mijn succes."

   

  "Er veranderde veel voor mij en ik werd beroemd. Dat was aanvankelijk niet eenvoudig om mee om te gaan maar ik probeer er de voordelen van in te zien. De jonge talenten in mijn wielerschool doen het goed. Het land is aan het veranderen en iedereen droomt van succes."

  Ecuador heeft Richard Carapaz in zijn hart gesloten na zijn Giro-zege van vorig jaar.

  Ecuador heeft Richard Carapaz in zijn hart gesloten na zijn Giro-zege van vorig jaar.

  "Meespelen voor de zege in de Giro"

  De coronacrisis legde ook in Ecuador het gewone leven lam. "Net als de rest van de wereld zijn ook wij de voorbije maanden hard geraakt", getuigt Carapaz. "Het zijn moeilijke tijden. Gelukkig was het aantal gevallen in mijn streek van Carchi relatief laag. Ik prijs mij gelukkig dat ik bij mijn familie kon zijn en zo veel verloren tijd kon inhalen."

   

  Nu de coronapiek stilaan voorbij lijkt, kan Carapaz weer aan het sportieve beginnen te denken. De Ecuadoraan mikt op een nieuw Giro-succes.

   

  "Mijn programma ligt bijna helemaal vast. De Giro is nog altijd mijn belangrijkste doel. Ik wil op mijn allerbest zijn in de Giro, zodat ik opnieuw kan meespelen voor de zege en mijn succes van vorig jaar kan herhalen."