Ga naar de inhoud

Van der Breggen en Blaak stoppen (weldra): "Ze hebben alles meegemaakt"

Anna van der Breggen is al jaren de koningin van de Muur van Hoei.

Ze zijn allebei "slechts" 30 jaar, maar Anna van der Breggen en Chantal Blaak hebben gisteren hun pensioenplannen uit de doeken gedaan. De Nederlandse wielervrouwen, wereldtoppers in hun vak, willen "tijd maken voor andere dingen", schat Marijn de Vries in. "Ze hebben in deze sport alles meegemaakt wat ze kunnen meemaken."

Anna van der Breggen zal volgend jaar haar olympische titel verdedigen in Tokio, maar zwaait daarna af. Chantal Blaak neemt het voorjaar van 2022 er nog bij, maar ook voor haar is het daarna genoeg geweest. Kwam dat bericht gisteren in Nederland binnen als een verrassing?

 

"Ik zag dat veel mensen verrast waren, maar ik had dit volledig verwacht", vertelt ex-renster en journaliste Marijn de Vries. "Ik hield er alleszins volledig rekening mee."

 

"Anna en Chantal zijn allebei onlangs getrouwd en denken wellicht aan het stichten van een gezin. In het wielrennen hebben ze bovendien alles meegemaakt wat ze konden meemaken."

 

"Ik heb Anna een tijdje geleden nog geïnterviewd. Ze vertelde hoe ze de intrinsieke motivatie niet meer voelt. Het heilige vuur brandt niet meer zo hevig. Dat is ook logisch als je bijna alles gewonnen hebt."

 

"En ik ben zelf 3 jaar ploeggenote geweest van Chantal. Ook zij heeft alles meegemaakt. Op een bepaald moment wil je dan tijd maken voor andere dingen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Als man kun je makkelijker blijven koersen met een gezin"

Het verlangen naar een gezin lijkt dus mee de beslissing van het Nederlandse duo te hebben bepaald. "Mijn gevoel is dat je als man makkelijker kunt blijven koersen als je een gezin hebt", legt Marijn de Vries uit.

 

"Als je als vrouwelijke dertiger moet kiezen tussen moeder worden en daarna nog eens terugkeren op het hoogste niveau of zeggen dat het mooi geweest is, dan weet ik het wel."

 

"Een profrenster zou als mama wel haar koersen kunnen uitkiezen, maar ik kan me best voorstellen dat je daar tegen opkijkt. De weg terug is lang. Je kunt dat niveau wel opnieuw halen, maar je moet de intrinsieke motivatie voelen."

Belangrijkste overwinningen
Anna van der Breggen Chantal Blaak
Olympische Spelen 2016 wereldkampioenschap 2017
wereldkampioenschap 2018 Gent-Wevelgem 2016
Giro Rosa 2015, 2017 Amstel Gold Race 2018
Ronde van Vlaanderen 2018 Omloop Het Nieuwsblad 2019
Luik-Bastenaken-Luik 2017, 2018  
Waalse Pijl 2015, 2016, 2017, 2018, 2019  

"Van Vleuten? Zij wil absoluut nog goud op de Spelen"

Dit jaar wordt Parijs-Roubaix voor vrouwen voor het eerst georganiseerd, organisator ASO denkt steeds harder aan een volwaardige Tour de France voor vrouwen vanaf 2022. Komen deze nieuwe uitdagingen dan te laat voor Van der Breggen en Blaak? Is hun sport te traag gegroeid?

 

"Neen, dat zou ik zeker niet zeggen", reageert Marijn de Vries. "Ze hebben allebei alle ontwikkelingen in deze sport meegemaakt. Het ontstaan van de vrouwenversies van grote klassiekers, La Course, de toegenomen media-aandacht, ..."

 

"De evolutie in het vrouwenwielrennen gaat best snel, hoor. Anna en Chantal hebben hun sport zien groeien en er zijn genoeg mooie uitdagingen geweest. Het heeft meer met hun carrières en persoonlijke situaties te maken."

 

Die verhouding lijkt anders te liggen bij Annemiek van Vleuten, die op haar 37e nog altijd honger en gretigheid uitstraalt.

 

"Goud winnen op de Olympische Spelen, dat blijft haar belangrijkste doel. Dat heeft Anna al gerealiseerd in Rio. Maar ik ben ook benieuwd of Annemiek nog voortdoet na Tokio. En de persoonlijke situatie speelt bij haar gewoon iets minder."

Anna van der Breggen wordt olympisch kampioene in Rio.

"Nieuwe generatie is klaar om het stokje over te nemen"

Tokio 2021: Annemiek van Vleuten wil de blinde vlek wegpoetsen, Anna van der Breggen wil nog eens schitteren en ook Marianne Vos zal nog gezonde ambities koesteren. "Het wordt aanvallen vanaf kilometer 0. Wie weg is, is weg", lacht Marijn de Vries.

 

De boegbeelden van het Nederlandse wielrennen kondigen hun afscheid aan en worden er niet jonger op. Wuiven we binnenkort een ijzersterke generatie uit?

 

"Na bijna elke Spelen heb je grootheden die stoppen. Iedereen denkt dan altijd dat er een gat zal volgen, maar er zijn altijd nieuwe rensters die die leegte invullen."

 

"Er komt een generatiewissel, maar onder meer Lorena Wiebes, Demi Vollering en Lonneke Uneken staan al te popelen. Zij zijn klaar om het stokje over te nemen. Dus ik vrees - ook voor België - dat er weer een hele goeie generatie klaar staat", gniffelt De Vries. "Nederland zal dominant blijven."

Er komt een generatiewissel, maar Lorena Wiebes, Demi Vollering en Lonneke Uneken staan al te popelen. Zij zijn klaar om het stokje over te nemen. 

Marijn de Vries

"Ze worden ploegleider en daar ben ik zeer opgetogen over"

Anna van der Breggen en Chantal Blaak kiezen na hun profcarrières voor een zitje in de volgwagen van hun huidig team Boels-Dolmans, dat zal overgaan in SD Worx Cycling Team.

 

Marijn de Vries: "Dat vond ik zeer goed nieuws, want tot nu toe lag zoiets niet voor de hand. Dit is toch een trendbreuk en is een zeer goeie ontwikkeling. Ik was erg opgetogen, want als vrouw in de volgwagen kun je je toch net iets beter inleven."

 

In 2022 kunnen Van der Breggen en Blaak hun ploeggenotes misschien begeleiden in de allereerste Tour. "Parijs-Roubaix is een eerste mooie stap. Als die koers er in deze crisisperiode echt komt, dan heb ik al wat meer vertrouwen in de plannen voor de Tour. Eerst zien en dan geloven, want ASO heeft ons al vaker teleurgesteld."