Van Veldhoven over verrassende overname door City Group: "Voorzichtig zijn"

  " "

  Harm van Veldhoven, ex-speler en -coach van Lommel en sinds augustus ook CEO.

  Voetbalclub Lommel heeft zich gered met het geld van City Football Group. Vandaag kwam de officiële bevestiging van de overname van de financieel geplaagde 1B-club door de groep achter Manchester City. "Het is ook voor ons een verrassing dat we een deal hebben kunnen sluiten met CFG", legt CEO Harm van Veldhoven uit.

  Van Veldhoven heeft al heel wat watertjes bij Lommel doorzwommen: als speler, als trainer en sinds begin dit seizoen als CEO. In die hoedanigheid werkte de 57-jarige tot Belg genaturaliseerde Nederlander de voorbije weken hard mee aan een oplossing voor de profclub die dreigde te verdwijnen. 

   

  De club kwam een jaar geleden in handen van de Israëlische advocaat Udi Shochatovitch, die veel geld in de club investeerde, maar daarmee stopte toen de coronacrisis uitbrak. Onder meer daardoor kreeg de 1B-club geen proflicentie. Maar dankzij de overname door de City Football Group kwam dat voor het BAS nog in orde.

   

  Van Veldhoven: "We zijn weer vertrokken, maar ik vond dat we vorig jaar ook al vertrokken waren. Maar het is heel moeilijk in 1B. Niet alleen om aan te klampen met de ploegen die daar de top spelen, maar ook om de stap te maken naar 1A. Voor een club die het met heel bescheiden middelen moet doen, is dat niet evident."

   

  "Met deze samenwerking met de CFG krijgen we iets meer mogelijkheden. We hebben gezocht naar dit soort middelen en het was voor ons natuurlijk ook een verrassing dat we op het eind met deze City Group tot een deal konden komen." (lees voort onder de foto)

  "Veel meer stabiliteit en veel groter netwerk"

  Van Veldhoven gelooft dat deze samenwerking meer mogelijkheden biedt dan de vorige: "Je weet nooit van tevoren alles zeker, maar dit biedt toch veel meer stabiliteit en ook een veel groter netwerk."

   

  "Deze groep is toch een heel grote groep. Het is voor ons belangrijk om te kijken hoe dat kan leiden tot een bepaald succes. Daar weten we zeker nog niet alles van. Die gesprekken moeten de komende dagen en weken nog gebeuren."

   

  Waarom komt de CFG bij Lommel terecht? "Die vraag kan ik zelf moeilijk beantwoorden, maar wat ik heb gemerkt bij de gesprekken is dat ons jeugdcomplex en onze ligging ideaal was. De contacten vanuit de gemeente en de organisatie hebben ook geleid tot een vervolg van de gesprekken. Maar vooral de ligging en dat soort zaken waren zeer bepalend."

   

  Het speelde zeker ook mee dat Lommel een Belgische club is, ons land staat bekend voor het gunstige overnameklimaat: "België zit ook in een heel goeie spiraal, de jeugdwerking heeft een goeie publiciteit, de ranking van het nationale elftal heeft een enorme uitstraling in de wereld. Dat speelde enerzijds een rol, maar ook het werkklimaat, de niet-EU-spelers..."

   

  "Er zijn veel factoren die kunnen meespelen dat ook jonge talenten van de City Group misschien bij Lommel kunnen komen. Spelers worden ook steeds jonger opgezocht om door te kunnen groeien. Ik denk dat op dat front een Belgische club wel heel belangrijk was."

  Ook het werkklimaat en de niet-EU-spelers speelden een rol voor de City Group, zodat jonge talenten misschien naar Lommel kunnen komen.

  Harm van Veldhoven

  "Voorzichtig zijn over waar dit naartoe gaat"

  Vorig jaar is Lommel weer wat dichter bij de kerktoren gaan werken. Het keerde terug naar de basis. Komt dat in het gedrang? "Neen", zegt Van Veldhoven: "We hebben vooral onze eigenheid een stuk naar voren gebracht om een goeie basis te ontwikkelen. En ik denk dat City dat heeft opgemerkt."

   

  "Om de mogelijkheden te creëren om effectief een rol te gaan spelen, daar heb je een bepaald vermogen voor nodig. Maar de kennis die Lommel in huis heeft, is ook bepalend om een doorgroei meer vanzelfsprekend te maken."

   

  "We hebben toch een x-aantal mensen in de club die op verschillende plaatsen hebben gewerkt en veel inzicht hebben (o.a. Peter Maes, Ronny Vangeneugden..., red) Die mix zou perfect kunnen zijn. Maar wij weten nog niet hoe wij allemaal in dat verhaal passen."

   

  "Het gevoel zit goed, maar we moeten voorzichtig zijn over waar het daadwerkelijk naartoe zou kunnen gaan." Het is niet helemaal zeker hoe groot de lokale Limburgse verankering kan blijven. "Het kan weken, maanden, misschien jaren duren voor dit effectief tot resultaat zal leiden. Maar die insteek is er alvast."

   

  Over spelers is er nog niet gesproken, ook over de trainer - Peter Maes, die vorig seizoen toch goed werk leverde - is nog niets beslist. "Er is vooral gesproken over doorgroeimogelijkheden, we hebben hier in de groene achtergrond mogelijkheden om verder uit te breiden."

   

  Er zullen dus nog veel zaken besproken moeten worden, maar één ding is alvast zeker: "De clubkleuren - groen-wit - blijven."

  Die mix van vermogen en kennis binnen de club zou perfect kunnen zijn. Maar wij weten nog niet hoe wij allemaal in dat verhaal passen. Dat moet nog allemaal besproken worden.

  Harm van Veldhoven

  Bekijk het interview met Harm van Veldhoven: