Vanhaezebrouck: "Iedereen had kunnen weten dat Moeskroen licentie zou krijgen"

  Een voetbaltrainer die van koers houdt en een wielercommentator die van voetbal houdt in aflevering 36 van De Tribune. Hein Vanhaezebrouck en José De Cauwer hebben het een uur lang over de mazen van het Belgische voetbalnet, Remco Evenepoel, Sinan Bolat en voetballen en wielrennen in coronatijd.

  In deze aflevering hoort u:

  • De anekdote over hoe voormalig Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht instant zijn interesse voor koers verloor na een gesprek met José De Cauwer.
  • Wanneer Hein Vanhaezebrouck denkt opnieuw als trainer aan de slag te gaan.
  • Dat spelers in de Zuid-Koreaanse voetbalcompetitie toch al eens vergeten dat ze een goal niet mogen vieren.
  • Waarom het veldrijden het Rock Werchter van het wielrennen is.
  • Welke wielerklassieker Vanhaezebrouck op het lijf geschreven is volgens analist De Cauwer.
  • En waarom José De Cauwer denkt dat jenever nuttig kan zijn in coronatijden.

  "Niet verbaasd over uitspraak van het BAS"

  Voetbalclub Moeskroen glipte vorige week voor de vijfde keer in zes jaar door de mazen van het licentienet. Dat was de meest gehoorde mening in de voetbalwereld, maar Hein Vanhaezebrouck is het daar niet helemaal mee eens.

   

  "Ik vind het vreemd dat iedereen zo verbaasd is over de uitspraak van het BAS. Blijkbaar zijn er een aantal opgenomen gesprekken (die de band tussen Moeskroen en makelaars zouden bewijzen), maar sinds het voetbalschandaal met o.a. KV Mechelen hebben we gezien wat opgenomen gesprekken waard zijn."

   

  "Eigenlijk moest iedereen op de hoogte zijn dat Moeskroen wellicht opnieuw een licentie zou krijgen. Ik ben niet verbaasd. Het BAS redeneert niet gevoelsmatig. In het BAS zitten advocaten en magistraten en die kijken naar de letter van de wet."

   

  "Als je het BAS macht geeft als ultieme arbitrage-instituut, dan moet je nu niet zeggen dat je geen geloof meer hebt in het BAS. Het zou ook raar zijn als de voetbalbond nu zou zeggen dat het naar de burgerlijke rechtbank stapt. De bond is altijd ingegaan tegen clubs die naar de burgerlijke rechtbank wilden stappen."

   

  "Het voordeel aan het BAS is dat je snel een uitspraak hebt. Via andere wegen in het Belgische rechtssysteem heb je binnen het jaar geen uitspraak, terwijl je dat in voetbal of andere sporten wel nodig hebt om verder te kunnen."

  Waasland-Beveren was een vogel voor de kat. Dat wist iedereen. Ze zijn gered door corona.

  "Waasland-Beveren mag op bedevaart naar Compostella"

  Hein Vanhaezebrouck ziet een andere club die evenzeer een piepklein gaatje gevonden heeft om door te ontsnappen. "Het voorstel van Club Brugge om met 18 ploegen in 1A te spelen, lijkt volgend seizoen de ideale oplossing."

   

  "In dat scenario is er een club die op bedevaart mag. Niet naar Scherpenheuvel, maar helemaal naar Compostella: Waasland-Beveren. Ze haalden 0 op 21 in hun laatste matchen met 2 gemaakte goals en 18 tegen. Zeggen dat ze thuis tegen AA Gent in eerste konden blijven, daarover zeg ik: never. Waasland-Beveren was een vogel voor de kat. Dat wist iedereen. Ze zijn gered door corona."

   

  "OHL en Beerschot gaan ook tevreden zijn, want normaal konden ze niet allebei in 1A spelen. Tegelijk is het ook slecht nieuws voor Waasland-Beveren, want als OHL opnieuw in 1A geraakt, zal het zijn om er nooit meer uit te vallen. Leuven is een grote stad, heeft een rijke eigenaar, die zal investeren. Ook Beerschot zal er alles aan doen om in 1A te blijven."

  Download de podcast van De Tribune