Ploegbaas Jumbo-Visma had corona: "Ik kan geen 30 km/u meer fietsen"

  Richard Plugge staat tussen Tom Dumoulin en Primoz Roglic.

  Richard Plugge staat tussen Tom Dumoulin en Primoz Roglic.

  Richard Plugge (50) herstelt al bijna 2 maanden van het coronavirus. De ploegbaas van Jumbo-Visma is duidelijk: "Als we willen koersen, zullen we offers moeten brengen."

  Ook het wielerpeloton ontsnapte niet aan het coronavirus. In de UAE Tour zat Fernando Gaviria een maand in zijn hotelkamer vast, nadat bij hem Covid-19 was vastgesteld.

  In Nederland kreeg Richard Plugge (ploegbaas van Jumbo-Visma) af te rekenen met het virus. Dat was begin maart, enkele dagen nadat Plugge had beslist om zijn renners niet te laten starten in Parijs-Nice.

   

  "Ik kreeg hoge koorts en dat bleef maar duren. Ik had ook een longontsteking en klachten aan mijn urinewegen", doet Plugge zijn verhaal in het NOS-programma Studio Sport.

   

  "Na een dag of 6 werd ik opgenomen. In het ziekenhuis bleek op een bepaald moment dat de hoeveelheid zuurstof in mijn bloed gevaarlijk laag was en kreeg ik zuurstof toegediend. En dan denk je wel: oei."

   

  Bijna 2 maanden later werkt Plugge nog altijd aan zijn herstel. "Ik merk dat ik nogal schor klink als ik lang aan het woord ben", zegt de 50-jarige Nederlander.

   

  "En op de racefiets haal ik geen 30 kilometer per uur meer. Voor de ziekte was dat de snelheid waarmee ik altijd thuis kon komen, ook als ik niet mijn best deed."

  Richard Plugge is de ploegbaas van Jumbo-Visma.

  Richard Plugge is de ploegbaas van Jumbo-Visma.

  Plugge over Tour: "Geen publiek en maar 100 journalisten"

  Plugge wil natuurlijk dat de Tour en de andere grote wedstrijden dit jaar nog doorgaan. "Als we willen koersen, dan zullen we offers moeten brengen", zegt Plugge.

   

  "Een Tour zonder publiek bijvoorbeeld. Zo min mogelijk begeleiders vanuit de ploegen en de organisatie. Geen 5.000 journalisten, maar 100. En de renners moeten getest worden, zo veel mogelijk."