Ook KV Oostende hapert niet bij het BAS en krijgt zijn licentie

  De licentiesoap van KV Oostende krijgt een happy end.

  Het heeft KV Oostende bloed, zweet en tranen gekost, maar de kustploeg heeft zijn proflicentie beet. KVO sluit op deze manier een woelig overnamedossier af. Alle 16 huidige eersteklassers hebben hun licentie dus gekregen. 

  KV Oostende greep een maand geleden naast zijn licentie. De Amerikaanse investeringsgroep Pacific Media Group (PMG) bereikte niet tijdig een akkoord met de investeringsmaatschappij Alychlo van voormalig KVO-voorzitter Marc Coucke.

   

  KVO stapte naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) en kon na veel vijven en zessen een overeenkomst tussen alle partijen voorleggen. Al was de strijd ondanks het akkoord en de overname nog niet voorbij. 

   

  "De kapitaalsverhoging van 2,7 miljoen euro was noodzakelijk om de licentie te behalen. Die kapitaalsverhoging zou op 15 mei worden doorgevoerd en daarmee voldeden wij ook aan de eisen van de Licentiecommissie", legt clubadvocaat Dimitri Dedecker uit.

   

  "Maandag kregen we tijdens de zitting voor het BAS echter te horen dat die kapitaalsverhoging wél al effectief moest zijn gebeurd. We kregen tot vrijdag om dit in orde te brengen.”

   

  "En dat was toch wel een huzarenstukje,” vult financieel adviseur Thorsten Theys aan. “Het werd een race tegen de klok, want waar je normaal zeker een dikke week voor nodig hebt, rondden wij nu af op drie dagen tijd."

   

  "Ik durf te zeggen dat we het ‘wereldrecord kapitaalsverhoging afronden’ gevestigd hebben. Uiteindelijk was alles praktisch geregeld op vrijdagvoormiddag, een zestal uren vóór we een tweede keer voor het BAS moesten verschijnen."

   

  "Uiteindelijk duurde die tweede zitting nog géén 20 minuten en er waren ook geen bijkomende vragen meer. Toen wisten we eigenlijk al dat het niet meer fout kon lopen, maar je bent toch pas helemaal zeker als het verlossende bericht komt. Het hele dossier heeft bloed, zweet en tranen gekost aan allen die hieraan meewerkten, maar het resultaat mag gezien zijn.”

  Het was een huzarenstukje: we hebben het wereldrecord kapitaalsverhoging afgerond.

  Financieel Adviseur KVO

  Frank Dierckens blijft voorzitter

  "Nu de licentie binnen is, maken de nieuwe investeerders snel werk van de nieuwe structuur én de voorbereiding op volgend seizoen. Frank Dierckens blijft alvast zeker aan als voorzitter van de club en zal zo instaan voor de lokale verankering en de operationele werking", geeft KV Oostende nog mee.

  1A met 18 clubs en zonder play-offs?

  Met de "go" voor KVO is de laatste licentiesoap in 1A achter de rug. Standard, Moeskroen en KV Oostende kregen op 8 april geen licentie in hun eerste zit, maar zijn wel geslaagd in hun herexamen.

   

  Dat betekent dat de 16 profclubs uit 1A allemaal hun licentie op zak hebben. Vrijdag wordt (normaal gezien) gestemd over de afwikkeling van het huidige voetbalseizoen, degradatie en promotie en het format voor het volgende seizoen. 

   

  Waasland-Beveren heeft al laten weten dat het de degradatie niet zal aanvaarden, OH Leuven en Beerschot willen allebei promoveren aangezien ze hun tweede finalewedstrijd niet hebben kunnen afwerken.

   

  Ligt het pad voor een competitie met 18 zonder play-offs, zoals Club Brugge ook oppert, nu helemaal open?

  Opluchting bij KVO: