Gehandtekend WK-truitje Maradona brengt geld op voor armen Buenos Aires

  Het shirt hangt op in de wijk Favaloro. Het wordt verloot onder bieders.

  Diego Maradona is nog wat meer god geworden in zijn thuisstad Buenos Aires. De Argentijnse voetballegende heeft een replica van het shirt waarmee hij zijn land de wereldtitel bezorgde in 1986 gesigneerd en aan een armenwijk geschonken. Het shirt werd verloot onder bieders, de opbrengst gaat naar voedselpakketten en hulpmateriaal.

  Maradona (59) schreef ook een korte boodschap op het wit-blauwe retroshirt: "Met heel mijn hart. Wij komen hier samen allemaal door." In eerste instantie zou het shirt naar de hoogste bieder van een veiling gaan, maar uiteindelijk werd beslist om het shirt te verloten onder iedereen die meer bood dan de eerste vraagprijs.

   

  Het geld is bestemd voor een fonds om de inwoners van de wijk Favaloro tegemoet te komen. Zij zijn extra geraakt door de lockdownmaatregelen. Met het liefdadigheidsgeld wordt ongeveer 100 kilogram voedsel gekocht, verzorgingsproducten en mondmaskers.

   

  Het shirt hing een tijdje op aan een katholiek altaar in de wijk, waar de kinderen in de namiddag samenkomen voor een drankje. "Diego kan zich niet voorstellen wat hij voor ons heeft gedaan", vertelt inwoner Marta Gutierrez. "Ik zal hem dankbaar blijven tot de dag dat ik sterf."

  Meer dan 35,5 procent in armoede, hulpgoederen voor 500.000 kinderen

  Los van de coronapandemie moest Argentinië al het hoofd bieden aan een zware economische en financiële crisis. Eind 2019 leefde zo'n 35,5 procent van de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land in armoede en door de coronacrisis is hun aantal alleen maar toegenomen.


  Volgens het ministerie van Sociale Ontwikkeling wordt er elke maand 8.000 ton voedsel verdeeld. Dat is nog maar de helft van wat sociale organisaties nodig achten om te voorzien in de behoeften. Zowat 500.000 Argentijnse kinderen zijn afhankelijk van hulpgoederen.

  Foto's van het shirt in de armenwijk Favaloro