Bundesliga: "Vieren met elleboog en voet, uitteam wint bij opdagen thuisfans"

  Een thuisfan van Gladbach. Als er te veel thuisfans opdagen, wint de uitploeg.

  De Bundesliga zal er volgend weekend bij de heropstart na een coronapauze van 2 maanden helemaal anders uitzien. Dat was al bekend, maar in een uitgelekt rapport van de Duitse Profliga (DFL) in Bild kwamen nog heel wat maatregelen aan het licht. Zo worden vieringen beschreven en mogen de thuissupporters niet massaal opdagen, anders betekent dat verlies.

  De DFL wenste niet op de maatregelen te reageren. Zo zouden spelers bij het juichen elkaar slechts kort mogen aanraken met een elleboog of een voet.

   

  Ex-international Fredi Bobic, sportief directeur van Frankfurt, bevestigde dat uitteams de overwinning zullen toegewezen krijgen als er grote massa's thuissupporters samenkomen buiten het stadion. De wedstrijden zijn immers om een reden zonder publiek.

  Massa praktische coronamaatregelen

  De Duitse regering gaf woensdag groen licht aan de 2 hoogste afdelingen in Duitsland om als eerste grote voetbalcompetitie in de wereld te hervatten. Clubs kregen een uitgebreide handleiding toegestuurd hoe ze de wedstrijden moeten organiseren en ook van spelers worden inspanningen gevraagd.

   

  Zo zijn high fives of knuffels na doelpunten of overwinningen uit den boze. Spuwen is ook niet toegestaan. Voor de wedstrijd zijn er ook geen handshakes, teamfoto's of kindermascottes. De teams zullen ook niet tegelijkertijd uit de spelerstunnel komen.

   

  Verder moet iedereen op de bank een mondmasker dragen en moeten er tussen de reservespelers zitjes leeg gelaten worden. De coach mag bij het geven van aanwijzingen aan de spelers op het veld het mondmasker wel even verwijderen, maar hij moet ook te allen tijde 1,5 meter afstand houden.

   

  De tijd in de kleedkamer wordt voor elk individu beperkt tot een minimum, "tot 30 à 40 minuten", volgens het rapport.

  Bobic: "Onze supporters zijn slim genoeg"

  Toch blijven er zorgen. Gezondheidsexperts vrezen dat fans tijdens de wedstrijden achter gesloten deuren voor het stadion zullen samentroepen en zo een groot risico vormen voor extra besmettingen. De Bundesliga vraagt fans dan ook uitdrukkelijk niet samen te komen.


  Bobic legde bij de Amerikaanse tv-zender ESPN uit dat zijn club inspanningen had gedaan. "We hebben met veel fans gepraat en hen absoluut gevraagd thuis te blijven. Als ze toch opdagen, verliezen we de match. De regels zijn zeer strikt."

   

  "De Bundesliga zal de uitploeg de overwinning toewijzen als er veel fans voor het stadion samenkomen en zo de publieke gezondheid in het gedrang brengen. Ik heb er echter vertrouwen in. Onze supporters zijn slim genoeg. Ze hebben de voorbije weken goed de regels gevolgd en deden ook extra inspanningen voor de lokale gemeenschap en de ouderen in het bijzonder."