Slotconclusie Italiaans onderzoek: volleybal is toch niet de gevaarlijkste sport

  Het besmettingsgevaar in volleybal is niet abnormaal hoog.

  Is volleybal de gevaarlijkste sport momenteel? Helemaal niet. In judo-, basketbal- of zelfs atletiekwedstrijden loop je als sporter veel meer risico om besmet te raken met het coronavirus. "Volleybal is niet de veiligste, maar ook niet de gevaarlijkste sport", reageert Gert Vande Broek, bondscoach van de Belgische vrouwen.

  Om versoepelingen van de coronamaatregelen in goede banen te leiden in het felgeplaagde Italië hebben de Universiteit van Turijn en het Italiaans Olympisch Comité onderzocht welke sporten het meeste risico lopen. Tijdens het onderzoek heette het dat volleybal bovenaan de lijst stond, maar dat onderzoek was nog niet afgelopen. 


  De Universiteit van Turijn betreurt nu dat dat besluit al verspreid werd, want de slotconclusie ziet er helemaal anders uit. Op een judomat, in een zeilboot of op een atletiekpiste loop je veel meer risico op een besmetting dan tijdens een wedstrijd volleybal.

   

  Op een schaal van 0 (minimum) tot 8 (maximum) werd het besmettingsgevaar van verschillende sporttakken beoordeeld. Wedstrijden met voortdurend contact zoals een judokamp krijgen een 8, basketbal een 7 en volleybal een 5.

   

  Ook schermen of een zeilwedstrijd in een meermansboot krijgen risicofactor 8. Net als de 800 meter in de atletiek, omdat de lopers in zo'n wedstrijd niet in hun baan blijven.

  Risicofactor van enkele sportwedstrijden (volgens Italiaans onderzoek)
  sportwedstrijd risico (op 8)
  800 meter lopen 8
  judo 8
  schermen 8
  zeilen (meermansboot) 8
  basketbal 7
  tennis 5
  volleybal 5

  "Niet de veiligste, maar ook niet de gevaarlijkste sport"

  "Ik heb de studie gelezen, want ik was geschrokken van het resultaat", reageert Gert Vande Broek, bondscoach van de Belgische vrouwen. "Het hoofdmotief was de kleine afstand: je hebt veel mensen op een kleine ruimte."


  "Wij bleken aanvankelijk de sport met de meeste contacten te zijn. Dat begreep ik iets minder, want volleybal is nog altijd een contactloze sport. En als ze de contacten (tussen de spelers onderling) tussen de punten bedoelen, dan kan ook dat perfect vermeden worden."


  Vande Broek nuanceert nog wat meer: "Volleybal krijgt nu een score van 5 op een schaal van 8. Ik denk dat we er ons bewust van moeten zijn dat volleybal zeker niet de veiligste sport is, maar ik zou het niet de gevaarlijkste sport noemen."