Ga naar de inhoud

Is volleybal in deze coronatijden de gevaarlijkste sport?

 vr 8 mei 2020 12:23
Een Italiaanse studie beoordeelde volleybal al slechtste leerling, al werd het resultaat snel bijgesteld.

Nu het coronavirus zoetjesaan zijn greep op de wereld lijkt te verliezen, worden overal exitstrategieën uitgestippeld. Ook in en voor de sportwereld is een stappenplan nodig. Voor welke sporten springt het licht (meteen) op groen? Wie moet nog wat langer geduld uitoefenen? Een Italiaanse studie kwam met verrassende resultaten op de proppen.

Het coronavirus trof Italië de voorbije maanden recht in het hart, maar ook in de laars kruipt men stilaan uit een diep dal.

 

Premier Giuseppe Conte kon bijna twee weken geleden zijn exitstrategie voorstellen en ook de Italiaanse sportwereld kreeg wat meer perspectief.

 

Zo zijn wielrenners niet langer gebonden aan sessies op de rollen, voetballers zijn - volgens zeer strikte maatregelen - weer welkom op het oefencomplex van hun club, weliswaar nog niet voor collectieve trainingen. 

 

Om alle versoepelingen in goeie banen te leiden, liet de Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora zich adviseren door een onderzoek, dat uitgevoerd werd door de Universiteit van Turijn en het Italiaans Olympisch Comité CONI.

 

Alle sportdisciplines en federaties, 387 takken, moesten in de spiegel kijken en aan zelfreflectie doen. Hoe hoog schatten zij de risico's met betrekking tot een aantal factoren in?

 

Het rapport telde 400 pagina's, analyseerde het besmettingsgevaar per sport en veroorzaakte in Italië behoorlijk veel controverse. 

Van zeilen tot volleybal

Het onderzoek concludeerde nameliijk - ietwat verrassend - dat volleybal gecatalogeerd kon worden als "meest gevaarlijke sport in de huidige coronacontext".

 

Op een schaal van 0 (minimum) tot 4 (maximum) werd het risicogehalte van alle sporttakken beoordeeld.

 

In de 0-groep zaten onder meer zeilen, tennis, golf en paardrijden, een klasse hoger (1) vonden we zwemmen en de 2-groep bestond uit onder meer waterpolo en beachvolleybal.

 

Voetbal kreeg 3 op 4 en gevechtssporten zoals boksen behoorden net als teamsporten met (veel) fysiek contact (rugby, basketbal en volleybal) tot de hoogste risicogroep: 4 op 4.

Italiaans onderzoek over meest risicovolle sporten in deze coronaperiode
  gemiddelde risicofactor
volleybal 3,1
rugby 2,7
basketbal 2,2
judo 1,8
boksen 1,6
wegwielrennen 1,4
voetbal 1,3
kajak 1,2
zwemmen 1,2
schermen 1,2
atletiek 0,9
golf 0,7
skiën 0,5
gymnastiek 0,1
tennis 0,1

Het onderzoek hield rekening met onder meer deze variabelen en parameters: contact tussen atleten, contact met technische staf, contact met toeschouwers, aanwezigheid officials, indeling en gebruik van sanitair en kleedkamer, gebruik van beschermingsmiddelen, digitale hulpmiddelen, ...

Bondscoach Tigers: "Verschil tussen trainen en wedstrijden spelen"

In Italië, dat een sterke volleybaltraditie heeft, reageerde men als door een wesp gestoken. Dat volleybal de slechtste leerling van de klas zou zijn en zelfs hoger scoorde dan rugby, schoot in het verkeerde keelgat. 

 

"Ik kan het resultaat van de studie deels begrijpen", verduidelijkt Gert Vande Broek, bondscoach van de Yellow Tigers, de nationale volleybalploeg bij de vrouwen.

 

"Onze sport wordt indoor gespeeld, je begeeft je met veel mensen op een kleine ruimte en je kunt heel weinig afstand bewaren."

 

"Maar je hoeft niet op die manier te trainen. Je kunt een aanval organiseren op 3 meter van het net, zonder spelers die een blok vormen."

 

"Ik benadruk dus het grote verschil tussen wedstrijden spelen en trainen. Dat laatste kun je op een zeer veilige manier organiseren. Het vraagt wel wat creativiteit van de coach."

Ik benadruk het grote verschil tussen wedstrijden spelen en trainen. Dat laatste kun je op een zeer veilige manier organiseren.

Bondscoach Gert Vande Broek

Na nieuwe studie: "Niet de veiligste, maar ook niet de gevaarlijkste sport"

Maar waarom kwam volleybal dan toch als bedenkelijke "primus" uit het onderzoek?

 

"Ik heb de studie bewust gelezen, want ik was aanvankelijk geschrokken van het resultaat", legt Gert Vande Broek uit.

 

"Het hoofdmotief was de kleine afstand: je hebt veel mensen op een kleine ruimte."

 

"Wij bleken ook de sport met de meeste contacten te zijn. Dat begreep ik iets minder, want volleybal is nog altijd een contactloze sport."

 

"Maar als men de contacten (tussen de spelers onderling) tussen de punten bedoelt, dan kan ook dat perfect vermeden worden."

 

Vande Broek nuanceert nog wat meer: "In een nieuwe studie kreeg volleybal een score van 5 op een schaal van 8."

 

"Ik denk dat we er ons bewust van moeten zijn dat volleybal zeker niet de veiligste sport is, maar ik zou het niet de gevaarlijkste sport noemen."

Baeyens: "Niet op blindstaren"

Ook Dominique Baeyens, afscheidnemend bondscoach bij de Red Dragons, kreeg de conclusies van de studie onder ogen.

 

"Ik heb gemengde gevoelens. Ik zou graag de argumentatie willen kennen waarom volleybal op de eerste plaats stond."

 

"Mijn gezond verstand doet me inderdaad beseffen dat we indoor met veel spelers op een kleine ruimte sporten en dat de bal via de handen van de ene speler naar de andere gaat."

 

"Maar waarom staan wij op de weinig benijdenswaardige eerste plaats? We mogen ons daar niet op blindstaren."

Creativiteit in het volleybal tijdens coronacrisis: trainer komt aan huis