Extra Time over dubbele petten in Belgisch voetbal: "Een neutrale persoon kan zelf beslissen"

  Frank Raes, Filip Joos, Peter Vandenbempt en Gert Verheyen.

  Met de coronacrisis worden breuklijnen duidelijk zichtbaar en dat is zeker het geval voor de dubbele petten bij de voorzitters van de Pro League en de voetbalbond. Het kwam ook ter sprake in Extra Time: "Je moet dat oplossen wanneer het rustig is."

  Ivan De Witte, die jarenlang zelf het voorzitterschap van Gent combineerde met dat van de Pro League, pleitte in onze podcast De Tribune om dat systeem van dubbele petten af te schaffen. Nu veroorzaken de dubbele functies van Peter Croonen (voorzitter van Genk en van de Pro League) en Mehdi Bayat (voorzitter van Charleroi en de voetbalbond) commotie.

   

  "De situatie is niet ideaal, maar ik steek wel mijn hand in het vuur voor de drang van Peter Croonen om eerlijk te zijn", zegt Filip Joos. "Die mens is gewoon zo. Maar af en toe zal hij natuurlijk ook gewrongen zitten."

   

  "Hun eigen club echt benadelen gaan ze niet doen", zegt Gert Verheyen. "Maar ik geloof niet dat Bayat of Croonen hun eigen club gaan bevoordelen. Het probleem van die dubbele petten is dat ze door benadeelden altijd beschuldigd zullen worden van belangenconflicten."

   

  "Dat komt altijd naar boven als er discussies of conflictsituaties zijn. Als je dat wil vermijden, dan moet je dat oplossen op een moment dat het rustig is. Nu is het niet het moment. Het probleem is dat je iemand moet vinden die de juiste competenties heeft en niet uit een voetbalclub komt of een voetbalclub leidt."

  "Het is een gebrek aan vertrouwen in elkaar"

  "Je kunt me niet wijsmaken dat er niemand in België is die dat niet aankan", pikt Peter Vandenbempt in. "Het probleem is dat als zulke mensen beslissingen gaan nemen die bepaalde clubleiders niet zinnen, dan worden ze onder druk gezet en eruit gezet. Terwijl het in bijvoorbeeld de Premier League wel kan."

   

  "Het plezierde mij dat Ivan De Witte in De Tribune ervoor pleitte om die dubbele petten aan te pakken. Want als je zoals Croonen nu op zoek gaat naar een compromis, en oren hebt naar een voorstel van anderen, maar binnen je eigen club hebben ze een andere mening, dan zit je in een heel moeilijke situatie. Dat moet je proberen te voorkomen in de toekomst."

  Croonen is nu als een soort moderne Hamlet wel nog de beste keuze als voorzitter van de Pro League.

  Filip Joos

  "Het probleem bijvoorbeeld bij Bayat is dat hij de competitie wou stoppen uit gezondheidsoverwegingen - en misschien ook wel omdat dat Charleroi goed uitkwam - en hij nu eenmaal de contacten had met UEFA-voorzitter Ceferin om het uit te leggen." 


  "En de anderen, in casu Luciano D'Onofrio van Antwerp, vertrouwen Bayat dan niet. Het is een gebrek aan vertrouwen in elkaar. Als dat dan komt van D'Onofrio, dan wordt er aan de andere kant van het spectrum ook gefronst met de wenkbrauwen."


  "Als de rollen omgekeerd waren, zouden die personen dan op dezelfde manier reageren? Helaas zullen we op die vraag nooit het antwoord krijgen", besluit Vandenbempt.


  "Op dat vlak is Croonen als een soort moderne Hamlet wel nog de beste keuze", denkt Joos. "Het feit dat hij luistert naar de andere partijen, dat pleit voor hem. Maar een perfect neutrale figuur zou zelf de beslissing kunnen nemen."