Directeur topsportschool: "Volleybalwedstrijden zijn niet voor morgen of overmorgen"

  Dominique Baeyens: "Volleybal is een indoorsport met veel spelers op een kleine ruimte. Met een beetje gezond verstand besef je dat het moeilijk wordt."

  In deze coronaperiode durven we allemaal wel eens een maaltijd aan huis te laten leveren, maar de topsportschool volleybal laat ook leraren en materiaalbezorgers aan huis komen. Een noodmaatregel, want de onmiddellijke toekomst oogt niet al te rooskleurig, zo beseft ook directeur Dominique Baeyens. 

  Vanaf 18 mei gaan de scholen weer open, maar de heropstart gebeurt in fases.

   

  Ook bij de topsportschool volleybal in Vilvoorde kunnen ze de draad niet gewoon oppikken.

   

  "Al hadden we gelukkig geanticipeerd op de lockdown van begin maart", legt directeur en ex-bondscoach Dominique Baeyens uit.

   

  "Het was duidelijk dat we na de krokusvakantie in een speciale situatie zouden terechtkomen. We dachten dat de scholen zouden sluiten en we wilden de leerlingen voorbereiden."

   

  "We hebben programma's opgemaakt die ze thuis konden volgen, de trainers hebben filmpjes gemaakt van oefeningen en de leerlingen hebben ook materiaal meegekregen. We hadden daar dus al een aanpassing gedaan."

   

  "Tijdens de lockdown zijn we ook creatief geweest en de trainers hebben mij soms verbaasd. Met videoverbindingen werden fysieke en technische trainingen gegeven."

   

  "Er wordt dus goed getraind, weliswaar in de tuin. Al merken we ook dat de leerlingen het niet eenvoudig hebben. Het weegt door. Niet vergeten: dit is een teamsport. Ze zijn het gewoon om te trainen in groep."

  Service tijdens coronacrisis: de volleybaltrainer aan huis

  "In Duitsland stoppen nu al 2 clubs"

  Trainingen kunnen deze maand misschien zachtjes hervat worden, wedstrijden zijn nog helemaal niet aan de orde.

   

  "Wedstrijden zullen niet voor morgen zijn. En ik vrees ook niet voor overmorgen", zegt Dominique Baeyens. "Dat wordt bang afwachten."

   

  "Dit is een indoorsport met veel spelers op een kleine ruimte. Met een beetje gezond verstand besef je dat het moeilijk wordt, maar met bepaalde aanpassingen kunnen we hopelijk in het najaar normale wedstrijden spelen."

   

  En wat wordt de impact van de coronacrisis dan op lange termijn? "Zonder aan doemdenken te doen: het zal een impact hebben qua sponsoring."

   

  "Ik hoop dat de clubs deze moeilijke periode doorkomen, dat er niet te veel sponsors afhaken. Maar de keiharde realiteit is er wel."

   

  "In Duitsland stoppen nu al twee clubs. Hopelijk zet die trend zich niet door naar de Belgische volleybalclubs."