Contador:"Bernal zit in ideale situatie om de Tour opnieuw te winnen"

  Egan Bernal won vorig jaar op zijn 22e zijn eerste Tour.

  In onze Facebook Live-lockdownsessies blikte Alberto Contador vooruit naar de Ronde van Frankrijk. Volgens de ex-Tourwinnaar krijgen we dit jaar door de atypische aanloop een heel interessante ronde met verschillende potentiële winnaars. Maar eentje steekt er toch een beetje bovenuit.

  Drie ambitieuze renners in Team INEOS

  "Het enige wat ik kan zeggen, is dat zowel Egan Bernal, als Chris Froome, als Geraint Thomas de Tour willen winnen." Alberto Contador heeft net een videogesprek met Egan Bernal gedaan en laat het achterste van zijn tong niet zien als we hem vragen naar de ambities van de jonge Colombiaan.

   

  "Ze willen alle drie schitteren, maar het wordt heel interessant. In normale tijden is de voorbereiding van Team INEOS heel planmatig en specifiek. Opbouwen via de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland. Maar dit jaar zal hun eerste grote wedstrijd meteen de Ronde van Frankrijk zijn. We zullen zien wat dat geeft.”

  "Bij winst komt Froome in de club van 5 Tourwinnaars"

  "Ik bekijk de winstkansen van elke renner apart", gaat Contador verder. "Allereerst heb je Chris Froome, die zijn comeback zal maken en even sterk wil zijn als voordien. Hij is hypergemotiveerd omdat hij zo lang out is geweest na zijn val in de Dauphiné in 2019.  Hij heeft de ervaring en kan zich als geen ander voorbereiden."  

   

  "Bovendien schijft Froome bij winst geschiedenis, want dan komt hij in de club van 5 winnaars. (Anquetil, Merckx, Hinault, Indurain, red) Dat is niet alleen voor Froome zelf leuk, maar ook voor het team héél belangrijk. Het grootste probleem voor de Brit is dat hij door de coronamaatregelen voorlopig niet op hoogtestage kan gaan naar zijn geliefde berg, de Teide, op Tenerife."

  Het grootste probleem voor de Brit is dat hij door de coronamaatregelen voorlopig niet op hoogtestage kan gaan naar zijn geliefde Teide op Tenerife.

  Alberto Contador

  "De toekomst is Bernal en je moet hem tevreden houden"

  Trainingsproblemen heeft Froomes ploegmaat Egan Bernal niet. "Egan zit in een ideale situatie. Hij woont in Colombia op grote hoogte en heeft van de regering toestemming gekregen om te trainen. Het is nog enkele maanden voor de Tour begint, dus hij hoeft zich enkel daarop te concentreren." Het enige waar Bernal op moet opletten volgens Contador, is dat hij niet tè veel traint.


  Er zit trouwens nog een ander addertje onder het gras voor team INEOS. "Het is geen evidente situatie, want het zijn allebei grote kampioenen, maar Egan Bernal is de toekomst van het team en ze moeten hem tevreden kunnen houden. En dan is er nog een 3e kampioen: Geraint Thomas. Vergeet niet dat hij 2 jaar geleden won en vorig jaar 2e werd. Ook hij denkt opnieuw aan de overwinning."

  Ik gok op iemand van Team INEOS, maar let op voor Jumbo-Visma. Ook die ploeg is in staat om grootse dingen te doen dit jaar.

  Alberto Contador

  Aan pronostieken waagt Contador zich niet: "Haha, ik ga niet zeggen wie mijn favoriet is, want anders staat het morgen in alle Spaanse kranten. Misschien zeg ik gewoon: "Iemand van Team INEOS." Maar ook hier wik ik mijn woorden, want er is ook nog Jumbo-Visma. Ook die zijn in staat om grootse dingen te doen dit jaar."

  De oorsprong van "El Pistolero"

  Als toemaatje kwamen we ook nog te weten waar en hoe Alberto Contador zijn bijnaam "El Pistolero" kreeg. "Het is ontstaan in Parijs-Nice van 2007 en het is
  eigenlijk een leuke anekdote. In de interviews na de wedstrijd droeg ik soms de
  overwinning op aan mijn familie of mijn vrienden. Maar toch waren er altijd
  mensen die zeiden: "Je doet nooit iets voor ons!""

   

  "Daarom wou ik eens iets proberen, een gebaar vanaf mijn hart en dan naar voren wijzen om te zeggen: deze overwinning is voor jou. Maar in die laatste etappe van Parijs-Nice stond mijn duim toevallig een beetje te veel naar omhoog en het leek alsof ik ergens naar schoot. De Spaanse media maakten daar “El Pistolero” van en de rest is geschiedenis. Maar het oorspronkelijke idee was dus eigenlijk iets anders."

  Alberto Contador legt de oorsprong van zijn bijnaam uit